Интервюто на Валери Симеонов провокира напрежение в редиците на "Обединените патриоти". Част от парламентарната група излезе с декларация, в която се разграничи от думите му. Настояват той да се извини на руския патриарх за отправените обиди. Това обаче, е позицията само на две от партиите в групата - на Атака и ВМРО. Депутатите от НФСБ очаквано не подкрепят декларацията.

Атака и ВМРО се разграничават от думите на Валери Симеонов. Казват, че това е това е негово лично мнение.

Юлиан Ангелов - секретар на ПГ на "Обединени патриоти": Трябва да има определено съобразяването в говоренето по определени теми. Не можем да носим отговорност за изказванията на някои хора за личното им мнение, ние си имаме друго мнение.

Депутатите от НФСБ - третата партия в коалицията "Обединени патриоти", са напуснали заседанието при обсъждане на декларацията. Обявиха, че напълно подкрепят Валери Симеонов и предупредиха:

Валентин Касабов - зам.-председател на ПГ на "Обединени патриоти": Ако продължат с тези декларации, нещата стават лоши и не е добре. - Т.е. може да се разпадне групата? - В момента тепърва ще умуваме какво ще правим.

От Атака обясниха, че декларацията е приета с гласовете на повечето депутати в групата. Не се притесняват, че това може да разклати коалицията.

Десислав Чуколов - секретар на ПГ на "Обединени патриоти": Не търсете под вола теле. Разпадате групата на Атака, сега на ОП от 2005 г., не берете грижа, няма да стане.

Дали това напрежение ще се окаже буря в чаша вода, предстои да разберем.

И БСП осъждат изказването на Валери Симеонов по адрес на руския патриарх. Настояват правителството да се разграничи от вицепремиера.

Валери Симеонов с критики към визитата на руския патриарх Кирил

Валери Симеонов с критики към визитата на руския патриарх Кирил

Вицепремиерът Валери Симеонов определи като несъстоятелни протестите срещу сделката за ЧЕЗ. В сутрешния блок на БНТ той посочи, че сделката засяга мно...