НОВИНИ

Напрежение в ЮНЕСКО заради оттеглянето на САЩ

Тази вечер в централата на ЮНЕСКО в Париж предстои пети и последен тур от избора за генерален директор, който ще поеме поста от Ирина Бокова. Финалисти са двама бивши министри на културата - Хабад бин Адбулазис ал Кауари от Катар и Одре Азуле от Франция. Напрегнатите избори се провеждат на фона на проблеми с финансирането на организацията. Ситуацията се обтегна, след като Съединените щати и Израел обявиха, че се оттеглят от ЮНЕСКО.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:08, 13.10.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Генералният секретар Ирина Бокова изказа съжаление за решението на Съединените щати, една от страните основателки, да напуснат Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО: През годините, особено в последно време, изградихме силно партньорство, свързано с външната политика на Съединените щати. Говоря за борбата срещу тероризма, за предотвратяването на екстремизма чрез образование, ангажирането на младите, работата против антисемитизма.

Бокова изтъкна, че редица американски паметници са в списъка на ЮНЕСКО.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО: Искам да припомня на американците, че в списъка на световното културно наследство е Статуята на свободата, която означава нещо не само за тях, а и за света, или Залата на независимостта, където е подписана американската Конституция.

САЩ завършват период в отношенията си с ЮНЕСКО, изпълнен с премеждия, пише американската преса. Те са се оттегляли и преди - през 1984 г., при президента Роналд Рейгън, посочвайки корупция и прокарване на съветски интереси. Завръщат се през 2002-ра, при Джордж Буш-син. Преди шест години спряха да плащат вноските си в организацията, заради приемането на Палестина. Сега напускат след решението на ЮНЕСКО да обяви старата част на Хеброн и Гробницата на патриарсите за палестинска територия. Изтъкват антиизраелски предубеждения в организацията и нуждата от сериозни реформи.

Крис Хегадорн, шарже д'афер на САЩ в ЮНЕСКО: Виждаме смущаваща тенденция на политизиране по въпроси, които не са в интереса на Съединените щати. Ще продължим да изказваме загриженост не само в ЮНЕСКО, но и в други агенции на ООН.

Напускането ще стане факт в края на идната година. Според американски наблюдатели това е поредната стъпка на администрацията на президента Доналд Тръмп да се дистанцира от международната общност. Британската преса акцентира върху решението на Израел да последва САЩ и също да напусне ЮНЕСКО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Книга разкрива непознати досега факти за богомилството
Книга разкрива непознати досега факти за богомилството
България потвърждава подкрепата си за Южния газов коридор
България потвърждава подкрепата си за Южния газов коридор