Във фургоните, където преди три години бяха настанени останалите без домове след наводнението в „Аспарухово", все още живеят около 90 души. Повечето са социално слаби, някои - с тежки хронични заболявания.

Варна

Мария Иванова живее в един фургон с майка си и със сина си, и тримата имат здравословни проблеми, общите им доходи са около 250 лева на месец. Ако ги извадят от фургона, няма къде да отидат.

Мария Иванова: Ходихме при Калина Белмезова, кмет на Аспарухово - тя каза, че няма общински жилища и да си заминаваме, откъдето сме си дошли, и ще бъдем изкарани оттук. Няма да ни осигурят абсолютно никакво жилище.

Хората са получили предупреждения, че предстои да бъдат преместени на друго място или просто извадени от фургоните.

Иванка Пенева: Дойде един господин от голяма Община с една негова прислужница, носеща документи и казаха „кой от където е дошъл там да си иде“. Ние къде да отидем?

В селището има и млади хора, повечето работят, но и техните доходи са ниски, затова разчитат на Общината.

Геро Симеонов: Като търсиш работа, винаги се намира, само да има къде да се живее. Заплатата ми не е голяма, пък и като трябва да даваш пари за лекарства не можеш да плащаш масов наем, за това се надявам на общинско жилище - ще мога да го плащам - и тока и водата, всичко ще си плащам.

Днес в селището пристигнаха представители на Община Варна, хората влизаха за разговор един по един, а на излизане не коментираха. От Община Варна само заявиха, че техни представители са на място и информация ще има, когато приключат срещите си. До края на работния ден повече информация какво се случва във фургонното селище не беше дадена.