Напрежение и размяна на реплики между Лондон и Брюксел. Причината е съдържанието на телефонен разговор между британския премиер и германския канцлер. Според източник от канцеларията на Борис Джонсън, в него Ангела Меркел обявила постигането на сделка за Брекзит за невероятно.

Постигането на сделка за Брекзит е на практика невъзможно - обяви източник на "Даунинг стрийт" 10 след разговора между Меркел и Джонсън.

Двамата са обсъдили новите предложения на британския премиер. Според източника, за Меркел - сделка, основана на тях, била напълно невероятна, а тя поставила условието Северна Ирландия да остане в митническия съюз и да е обвързана с правилата на Евросъюза завинаги.

От канцлерството в Берлин потвърдиха за разговора, но без нито дума повече. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче реагира остро в Туитър като запита Борис Джонсън "кво вадис?" или накъде отиваш.

Мина Андреева, говорителка на Европейската комисия: Позицията на Европейския съюз не се е променила. Ние искаме сделка. Работим за сделка и при никакви обстоятелства не бихме приели, че Евросъюзът иска да наруши Споразумението от Разпети петък. Целта ни е да го защитим във всичките му аспекти и на всяка цена.

С всеки следващ от оставащите 23 дни до планираното напускане на британците, шансовете за постигане на сделка намаляват, а днешният словесен сблъсък е знак, че и двете страни се готвят да си прехвърлят отговорността, в случай на Брекзит без споразумение.

В Лондон Камарата на общините заседава за последно, преди прекъсване на сесията до 14 октомври. Тогава депутатите ще се съберат отново за речта на кралицата, с която се открива новата парламентарна сесия.

Три дни по-късно европейските лидери пристигат в Брюксел на последната си, планирана засега, среща на върха преди датата на напускането на Великобритания.