Деескалация на напрежението между САЩ и Иран. На този фон американският бизнес изрази опасенията си, че задълбочаването на търговската война между Вашингтон и Пекин ще има "катастрофални" последствия за потребителите.

Напрежението между САЩ и Иран намалява. По думите на действащия министър на отбраната Патрик Шанахан, потенциалните атаки на Техеран са възпрени от американските действия.

Патрик Шанахан, министър на отбраната: В момента най-важната ни задача е да предотвратим неразбиране от страна на Иран. Категорично не искаме ескалация на напрежението. Става дума за възпиране, а не за война.

Шанахан и държавният секретар на страната Майк Помпео запознаха Конгреса със ситуацията в Иран. Напрежението по оста Вашингтон-Техеран ескалира след туит на президента Доналд Тръмп, че война с Иран би означавала край на страната.

През последните дни САЩ сериозно засилиха и военното си присъствие в Персийския залив. Според сенатора републиканец Линдзи Греъм, по време на брифинга е станало ясно, че неотдавнашните атаки срещу кораби и тръбопровод в Близкия изток са били ръководени от иранското правителство.

Властите в Техеран отрекоха категорично и допълниха, че няма да позволят страната да бъде заплашвана.

Междувременно големи компании за производство на обувки призоваха президента Доналд Тръмп да сложи край на търговската война с Китай. В писмо, подписано от 173 световноизвестни фирми, се казва, че вдигането на митата за китайски стоки ще има "катастрофален" ефект върху потребителите. И други бизнеси изразиха опасенията си от задълбочаване на търговския конфликт.

Ник Гинкстър, съсобственик на малка компания за продажба на велосипеди: Тези действия хвърлиха в абсолютна несигурност всичко - от пазарите, производителите, купувачите, до работодателите и инвеститорите.

Преди седмица, след пореден неуспешен опит за търговско споразумение между Вашингтон и Пекин, по Тръмп повиши митата от 10 на 25 % на стоки за 200 милиарфда долара. Китай отговори с по-високи тарифи на американски артикули на стойност 60 млрд. долара.

Тръмп предупреди Иран с отговор с "голяма сила"

Тръмп предупреди Иран с отговор с "голяма сила"

Продължава задочната размяна на реплики между лидерите на Съединените щати и Иран. Същевременно Техеран съобщи, че е увеличил обогатяването на уран.