В студиото на „Още от деня“ бившият посланик на България в Русия Илиян Василев и председателят на Национално сдружение „Русофили“ Николай Малинов коментираха напрежението между САЩ и Русия около конфликта в Сирия и случая „Скрипал“.

Според Илиян Василев България е застрашена от конфликта между големите сили, защото не осъзнава какво се случва около нея, а доверието между Русия и Запада е нарушено. Николай Малинов изтъкна, че конфликт между двете държави е самоубийство.

Може да има сблъсък, но в никакъв случай военното планиране не оповестява целите и начините, особено чрез туитър, заяви Илиян Василев. Бившият посланик на България в Москва изтъкна, че при удари на американската армия в Сирия, руските части ще бъдат предупредени, за да не се стигне до жертви от тяхна страна.

Николай Малинов от сдружение „Русофили“ изрази надеждата, че се търси мир и че такъв ще се намери, но според него е сигурно, че напрежението ще бъде освободено по някакъв начин. Ако конфликтът в Сирия продължава да се разгорещява, това вреди на Европа заради притока от бежанци, допълни той.

Илиян Василев заяви, че е малко вероятно руската страна да предизвика конфликт, ако собствената ѝ територия не е застрашена. Според него британската позиция по случая „Скрипал“ е напълно адекватна, но според Николай Малинов са нужни повече доказателства за възможната вина на Русия, тъй като историята е показала, че САЩ и съюзниците им са грешали и преди, като за пример посочи войната в Ирак.