В студиото на „Денят започва“ бившият председател на медийния регулатор Съвет за електронни медии проф. Георги Лозанов заяви, че досега нито едни управляващи не са приели обстоятелството, че медиите не са в техните ръце. Мария Стоянова, също бивш председател на СЕМ и понастоящем негов член, добави, че взаимодействието между властта и медиите не може да се регулира само от законови норми, но трябва да се регулира и от морални такива.

В студиото на „Денят започва с култура“ главният редактор на „Медиапул“ Стояна Георгиева заяви, че поведението на Антон Тодоров и Валери Симеонов в „Нова телевизия“ е било недопустимо, но по-страшни са невидимите посегателства срещу медиите. Журналистът Асен Григоров сподели, че не би приел езика на двамата политици като заплаха, но той показва арогантност и липса на възпитание. Според проф. Антоний Тодоров това е поредният случай на посегателство над медиите.

Доц. Лозанов припомни, че още първият медиен регулатор НСРТ е осигурил законово независимост на медиите от политиците, но това е обстоятелство, което до ден днешен се приема трудно от някои властимащи.

доц. Георги Лозанов: Когато спечелиш изборите, не печелиш управление на този сектор. Това нещо се случи по документи, частично се случва в реалността, но в себе си нито едни управляващи досега вътрешно не са готови да приемат това обстоятелство, че медиите не са в техните ръце.

Конкретния случай с Антон Тодоров и журналиста от „Нова телевизия“ Виктор Николаев, Лозанов определи като „особен“, тъй като индиректно се е било намекнато, че властта може да диктува кой да бъде на екран и кой - не. Доц. Лозанов допълни, че няма независимост на медиите дори на законово ниво - като финансиране и като права на журналистите.

доц. Георги Лозанов: Собствениците на медии са абсолютно убедени в себе си, че на журналиста като негов работник, служител може да му диктува поведение. Резултатът е, че журналистическата професия девалвира и вече няма този авторитет и възможността на журналиста да защитава себе си.

Мария Стоянова, бивш председател на СЕМ и понастоящем негов член, напомни, че целта на четвъртата власт е да регулира и следи останалите три, но за тази цел не бива да се допуска смесването им.

Мария Стоянова, член на СЕМ: И тук стигаме до един друг проблем, който в България беше допуснат, а именно - представители на едната от трите власти да извършват шпагат в четвъртата власт, която трябва да контролира другите три. Така депутати, които са представители на законодателната власт, всъщност стават журналисти, които трябва сами да контролират собствената си дейност.