800 хиляди лева ще отпусне Община Пловдив на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване, за да се ремонтира сградата на училището. Фасадата има спешна нужда от реконструкция, защото от нея пада мазилка. Предвижда се от новата учебна година в училището да бъде разкрита три нови паралелки в дуална форма на обучение.

Пловдив

Професионалната гимназия по дървообработване в Пловдив е построена през 30-те години на минали век. Последният частичен ремонт в училището е правен преди 17 години.

Преди 4 години със собствени средства училището е сменило дограмата на класните стаи на третия и четвъртия етаж. Първите два обаче все още са със старата. Заради това помещенията не се отопляват добре и часове там не се провеждат.

Инж. Константин Костадинов – директор на Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване: "Разликата е чувствителна, имайки предвид отоплението на сградата през есенно-зимния период. Температурата там, където има сменена дограма, е с 4-5 градуса по-висока от другите класни стаи."

Освен подмяна на дограмата и частична изолация на покрива, ще бъде санирана и фасадата на сградата. От няколко години от нея пада мазилка. А за да няма инциденти ръководството е поставило предупредителни табели за преминаващите от там.

Димитър Каличнев – преподавател по математика: "Ние сме в центъра на града и външният вид определено е от значение за всяко едно училище, независимо какво е то."

От следващата учебна година ръководството на гимназията има намерение да разкрие три нови паралелки. Две от тях са в мебелния бранш, а третата е полиграфия. Осем пловдивски фирми от полиграфическата сфера вече имат желание да наемат кадри.