НОВИНИ

Напусна ни завинаги големия Дейвид Бауи

Зиги Стардъст, Белият дук, Дейвид Джоунс или Дейвид Бауи си отиде, а с него си отиде и една цяла ера в музиката. Почти 6 десетилетия метаморфозите на Бауи вдъхновяваха и предопределяха границите на поп-музиката. Вчера той почина от рак - само два дни, след като навърши 69 години и пусна на пазара последния си прощален албум.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:07, 11.01.2016 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Последен поклон в типичен за Дейвид Бауи стил. Той пусна на пазара последния си албум "Блекстар" на 8 януари - в денят, когато навърши 69 години, и с него каза "Сбогом на света".

18-месечната борба с рака, за която знаеха само малцина, свърши с трагичен край. Синът му - филмовият режисьор Дънкан Джоунс, потвърди новината в социалните медии. "Дейвид Бауи почина в мир, обграден от семейството си", написа той. Стотици хиляди замръзнаха в печал от загубата на още една музикална легенда. Феновете се събраха, за да положат цветя в Германия, където той е живял и пял в ранните си години. Плочата в Лондон с Бауи в емблематичния образ на Зиги Стардъст се превърна в мемориал. Известни личности от всички сфери на живота от шоубизнеса, до футбола и политиката скърбят.

Пол Гамбачини - радио и тв-водещ
''Такова разнообразие на стилове и образи може да дойде само от един интригуващ ум, какъвто Бауи притежаваше.Ето защо през 70-те имахме тази изумяваща прогресия - от научната фантастика към бисексуалността, до
американската соул музика, електронната музика, образите на Зиги Стардъст, Аладин Сейн, Белият дук....
Арсен Венгер - мениджър на Арсенал
''Не съм специалист, за да оценявам музикалните му качества, но посланието, което той отправи е едно
философско послание към всички нас - бъдете достатъчно силни да бъдете себе си."
Дейвид Камерън - премиер на Великобритания
"Днес скърбим за загубата на един огромен британски талант, гений е много употребявана дума, но като музикант, творец и артист Дейвид Бауи е гений за хората на моята възраст.. той беше майстор на
преоткриването и обогати живота ни."

Пробивът идва през 69-та година с албума Space Oddity. През 70-те Бауи е неуморим, преминава през различни музикални стилове, приема редица образи.

През 80-те и 90-те продължава да прекосява граници като се насочва към индустриялния рок, дръм енд бейс. Сега той отиде при своя майор Том.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Пенгезов отрече да е присвоявал евросредства
Веселин Пенгезов отрече да е присвоявал евросредства
Полицията е стеснила кръга на заподозрените за двете убийства в София
Полицията е стеснила кръга на заподозрените за двете убийства в София