НОВИНИ

Нараства богатството на българските домакинства

Богатството на домакинствата в България нараства с два пъти по-бързи темпове от Брутния вътрешен продукт, сочи обзор за богатството на домакинствата и пазара на жилища на консултантската компания "Индъстри уоч". Причината - българите спестяват все повече през последните 10 години, влагайки парите си най-вече в банкови депозити. В същото време половината от дълговете на българите са по ипотеки и жилищни кредити.

Александър Марков
от Александър Марков Йорданка Бакалска
18:49, 11.07.2016
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

65 млрд. лв., или 75,6% от БВП на страната, е богатството на българските домакинства в края на 2015 г., според "Индъстри уоч". Така за последните 10 години финансовото богатство на българите се е утроило.

;

Основният източник на пари за домакинствата са ръстът в доходите на работещите и приток на пари от сънародниците ни зад граница.

;

Парите си държим в дългосрочни депозити, които до 2013 г. поддържаха висока лихва. Делът на банковите влогове в портфейла на българите нараства от 61% през 2005 г. до 65% през 2015 г..

;
Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри уоч": Изводите са, че в България се разширява кръгът на активните хора, които са участници на пазара на труда, които успяват да взимат нарастващи доходи и оттам да имат по-голяма възможност да спестяват. И вторият извод... тези, които не загубиха работата си, а и особено тези, които заеха новосъздадените работни места, особено в последните 2-3 години, са всъщност в динамични индустрии, в които доходите нарастваха въпреки общата криза. Именно това са хората, които допринасят в най-голяма степен за увеличените спестявания, най-вече под формата на банкови депозити.
;

Половината дълг на българите е съставен от ипотеки. Същевременно от глобалната финансова криза през 2008 г. досега цените на жилищата в България са поскъпнали с 8%, сочи обзорът на "Индъстри уоч".

;

Зарко Иванов казва, че всеки месец може да заделя от заплатата си.


;
Зарко Иванов: Част от заплатата си спестявам за разходи за в бъдеще, част от заплатата отиват за заеми, за къща, за храна. А лишавате ли се от нещо в името на тези спестявания? Разбира се, човек трябва да се лишава от неща.
;

Мъжът е категоричен, че всеки трябва да има заделени пари, за да може при необходимост да разполага със собствени средства. Голяма част от младите хора в Благоевград обаче признават, че не успяват да спестят пари. А масово дори разчитат на кредити, за да покрият нуждите си.

;
Николина Илиева: Това, което вземаме, всичко се харчи за сметки. Малко хора успяват да заделят от бюджета си, за да спестяват.
;
Валентина Донева: Познати мои имат рента от други места, така че не само от заплатата може да спестяват, спестяват от други места. - Тоест трябва да има допълнителен доход? - Да
;
Янко Мутафчийски: Човек за да спестява трябва да има работа, редовно да получава аванс, да получава заплата и да прави влогове. Това е.
;

Хората казват, че за да успее да задели пари, човек трябва да получава около 1500 лева на месец. В Благоевград обаче средната месечна заплата е двойно по-ниска - около 650 лева. Според благоевградчани данните, че спестяванията на домакинствата са нараснали се дължат на това, че са се увеличили приходите на богатите хора, но стандартът на живот на средностатистическия българин не се е променил.

;

И още: за разлика от периода 2005-2008 г., чуждите инвестиции в България в момента са ограничени. Причините: инвеститорите са предпазливи заради бавния растеж на Еврозоната, ситуацията в Гърция, преструктурирането на ЕС, което предстои заради излизането на Великобритания, и слабостите на китайската икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Църквата в Ряхово се нуждае от ремонт
Църквата в Ряхово се нуждае от ремонт
Български представители обсъдиха с Канада отпадането на визите
Български представители обсъдиха с Канада отпадането на визите