НОВИНИ

Нараства опасността от нови мигрантски вълни от Сирия и Либия

Лодка с мигранти потъна в езерото Ван в Източна Турция. Спасени са 64 души, но 7 са загинали. Нараства опасността от нови мигрантски вълни от Сирия и Либия.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:20, 26.12.2019 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Не е ясно защо мигрантите от Пакистан, Бангладеш и Афганистан са пресичали по тъмно в претоварена лодка езерото Ван, което е изцяло на турска територия. Сигурно е, че животът на петима от тях е приключил в ледените води, а на други двама - в близка болница. Инцидентът попълни печалния списък със загинали бегълци в търсене на път към Европа, но развитието на конфликтите в Сирия и в Либия тласкат още отчаяни хора по този път.

Сирийската армия, подкрепяна от руски военни, напредва в последната зона със сериозно присъствие на бунтовници в провинция Идлиб. В резултат около 30 000 души са напуснали домовете си в търсене на спасение от въздушните удари и артилейрийския обстрел.

На фона на бойните действия в Либия турският президент Ердоган заяви, че след гласуване на законопроект в началото на януари, страната му ще изпрати войски в подкрепа на силите в Триполи.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Ние ще предоставим всички форми на подкрепа за правителството в Триполи, което се сражава срещу военния пучист, подпомаган от арабски страни и европейци.

В разпокъсаната Либия правителството на Националното съгласие в Триполи се бори с офанзивата на полковник Хафтар, поддържан от Обединените арабски емирства, Египет и Русия. Европа е наясно с горчивия урок - че по-слабият контрол на либийска земя отваря по-широк коридор за африканските мигранти към Стария континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се интензивен трафик в петък
Очаква се интензивен трафик в петък
Премиерът нареди Икономическа полиция да направи проверка на кризата в Перник
Премиерът нареди "Икономическа полиция" да направи проверка на кризата в Перник