НОВИНИ

д-р Лукас Визинг: Канабисът е най-популярното наркотично вещества

Все по-лесно се намират наркотици в Европа - кокаинът излиза на предна позиция, но така безпроблемно се намират и новите психоактивни вещества като синтетични опиоиди особено производни на фентанила с голяма сила на действие. Те са особено популярни сред маргиналните групи, включително сред лишените от свобода. Изводите са направени в тазгодишния европейски доклад за наркотиците на Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании в Лисабон. Докладът е представен в Брюксел и обобщава данни от всички страни членки на ЕС, както и Норвегия и Турция. Лукас Визинг от Европейския център за мониоторинг на наркотиците и наркоманиите - гост в "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 08.06.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Канабисът е най-популярното наркотично вещество. Но това, което открихме е, че най-лесно се снабдява човек с кокаин, обясни Визинг.

Лукас Визинг: Непрекъснато наблюдаваме вторично производство на кокаина, след като той е внесен някъде нелегално. Финализира се като продукт в Европа и виждаме по-голяното му разпространение.

На въпрос дали има промяна в трафика - тоест не се внася готов вече кокаин, а се внася продукт, от който кокаина след това на европейска територия се произвежда, Визинг отговори:

Лукас Визинг: Не точно. По-скоро въпросният продукт е скрит в различни други продукти като например текстилни произведения и от там трябва да се извлече и съществуват и лаборатории, които го правят. И въпреки това главното производство е в Латинска Америка и главното производство на хероина е в Азия.

Все по-усъвършенствани методи на контрабанда на такива вещества се намират и се изобретяват, но ситуацията не се променя прекалено драматично, обясни Визинг.

По-важно и по-тревожно, по думите му, е рязкото увеличение на прекомерно големи дози, които биват приемани.

9 хиляди души са загинали в Европа от свръхдоза за година, поясни той.

Вижте целия разговор във видеото.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва срещата на върха на страните от Г-7
Започва срещата на върха на страните от Г-7
Деца събраха пари от рециклирани отпадъци, за да участват в театрален фестивал
Деца събраха пари от рециклирани отпадъци, за да участват в театрален фестивал