НОВИНИ

Умишлено правят електроуреди, които да се развалят

Планирано остаряване на домашната техника - тази практика на съвременната индустрия се задълбочава през последните години, показва германско проучване. Наред с ползите за производители и търговци, честата смяна на уредите за дома води и до разхищение на ресурси и щети за околната среда и джоба на потребителя.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:03, 21.02.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Битовите електроуреди, които служеха десетилетия, вече са минало. Това констатира проучване на германската федерална агенция за опазване на околната среда. Оказва се, че средният живот на домашната техника е намалял спрямо 2004-та с повече от три години. Стефан Шриде от години участва в дебата за вредните последствия за цяла Европа от утвърдената практика на планирано остаряване.

Стефан Шриде - специалист по планирано остаряване: "Инженерите могат да произвеждат по-добре, дори и на същата цена. По-дългият живот на уредите е възможен на същата цена, това беше целта в миналото. Днес с глобалната конкуренция всеки иска да продава повече и по-бързо. Това означава, че в Германия губим инженерното си изкуство, както и способността да ремонтираме".

Заключенията на експертите са, че скъсеният живот на битовата техника се постига отчасти чрез използване на материали с по-ниско качество, но умисъл не е доказана. Сред движещите фактори е и подхранваният от индустрията стремеж на потребителите непрекъснато да обновяват домашния технически парк.

;
Инес Оме - Федерална агенция по опазване на околната среда - Германия: "За всяко ново устройство, което купувам са нужни повече консумативи, повече енергия и повече вода. Това означава допълнително замърсяване и парникови газове, а това е вредно за околната среда".

Планираното остаряване е американско изобретение от началото на 20-ти век. Големите компании оттогава инвестират в развойни отдели, които да произвеждат "следващата най-добра стока", включително и чрез самоцелна промяна на дизайна. Според проучване, внесено в Бундестага през март 2013-та, щетите от подобни практики възлизат годишно на 100 милиона евро. Авторите правят повече от 70 предложения за борба с предизвестения край на битовите уреди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските приятели на Умберто Еко си спомнят за него пред По света и у нас
Българските приятели на Умберто Еко си спомнят за него пред "По света и у нас"
Национална среща на клубове Млади възрожденци
Национална среща на клубове "Млади възрожденци"