НОВИНИ

Близо 2 милиона души на театър и концерти през 2015 г.

Близо 2 млн. зрители са посетили родните театри и филхармонии. Това показва отчетът на Министерството на културата за 2015 г. За изминалата година културни сцени имат общо 18 млн. лв. приходи. За да спечелят тези средства актьорите и музикантите са излезли пред публиката за 11 512 представления.

Айше Сали
от Айше Сали
17:47, 18.02.2016
Чете се за: 01:18 мин.
Още

"Процесът срещу Богомилите", "Хъшове" и "Жана" са едни от най-обичаните спектакли в Народния театър. Първенците по приходи на театралната сцена обаче предпочитат да репетират вместо да говорят цифрите, защото според тях те са достатъчно красноречиви.

Екип с добър финансов директор, баланс между вкуса на публиката и художествената стойност на спектаклите и най-малко 5 привлекателни артистични имена е рецептата за успех на Сатирата. Откакто е начело на театъра директорът Здравко Митков е вдигнал заплатите с 11%, а на Сцената гастролират и успешни копродукции като "Арт" и "Спанак с картофи".

Здравко Митков, директор на Сатиричния театър: "В известен смисъл сме щастливци, защото предлагаме хумор. Имаме проблеми, пак ще се върна на това, да намираме онзи хумор, който да носи и някакви допълнителни бонуси в усъвършенстването на човека".

На фестивали, световни турнета и възпитаване на публиката от ранна възраст залага акад. Пламен Карталов. Директорът на Софийската опера все още разказва с възторг за Вагнерианците, дошли в България заради нашата опера. Казва, че методиката на МК има и предмиства, и недостатъци. Благодарение на нея обаче трупата има 40 чисто нови музикални инструмента.

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: Нова техника, осветление на сцената. Това го купихме със собствените приходи. Над 1 млн. лв. ние сме инвестирали благодарение на тази методика.

И докато едни се готвят за поредното турне, а представленията са разпродадени месеци напред, според други методиката буксува и дълговете растат. В Старозагорската опера отдават това на лошия мениджмънт на старото ръководство.

Красимир Червилов, зам.-директор на Държавна опера - Ст. Загова: "МК ни дава 6 лв. Тези 6 лв. ни дават възможности да покриваме нашите заплати, които всеки месец са в размер на 120-140 хил. лв. за нашия състав и средства за разходи. "


;

На минус 700 хил. лв. бе и Благоевградският театър. В същото неизгодно положение се намираха още 7 културни института. За да се изправят на крака Културното ведомство реши да занули дълговете им.

Боил Банов, зам.-министър на културата: Това са публични финанси. Това са моите, вашите и на всички хора данъците в крайна сметка, с който покриваме дълговете на някакво некомпетентно управление, избор на лош репертоар или недобре свършена работа. Това не може да става перманентно.

Точно затова възможността за започване на чисто ще върви ръка за ръка със засиления държавен контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови три обществени поръчки спрени днес, утре спират и за Зимния дворец
Нови три обществени поръчки спрени днес, утре спират и за Зимния дворец
Изложба Безсмъртието на българския дух в Народното събрание
Изложба "Безсмъртието на българския дух" в Народното събрание