Депутатите обсъждат на първо четене на Бюджета на държавата за 2020 година.

На извънредно заседание вчера бяха разгледани бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Повече от прякото включване на репортера Цветелина Катанска.

Все още реалните дебати за бюджета на първо четене не са започнали, защото от началото на работния ден до този момент депутатите са длъжни да изслушат всички доклади на парламентарната комисия по темата. След първото разглеждане на бюджета във Финансовата комисия стана ясно, че основните критики на опозицията са, че бюджетът не предполага реформи и има недостатъчно заложено увеличение на приходите. От финансовото министерство обясняват, че липсата на изненади в бюджета всъщност е плюс, защото показват една устойчива политика.
За първи път тази година бюджетът ще бъде балансиран, т.е. правителството ще изхарчи толкова, колкото събере, а именно 46,8 млрд. лева.

Приоритетните области остават увеличение на доходите, здравеопазване, образование и отбрана.

Планира се от 1 януари да бъдат увеличени заплатите в бюджетния сектор с 10%, учителските заплати със 17%, минималната работна заплата да стане 610 лева, а до края на годината средната работна заплата да достигне 1300 лева.

Заложените разходи за отбрана са 1,9 млрд. лева.

Финансовият министър коментира в кулоарите на парламента и темата защо България е подкрепила въвеждането на данъци за самолетното гориво заради вредните емисии въглероден диоксид.

Владислав Горанов, министър на финансите: На въпрос ще се увеличат ли цените, с колко ще се увеличат, ще се отрази ли това на цената на билетите, твърде рано е да се дава отговор, защото до голяма степен би било спекулативно. Самата декларация съдържа констатации, които никой не може да пренебрегне, че авиационният бизнес в Европа, и въобще в световен мащаб, генерира огромно количество въглеродни емисии в дейността си.
Бюджет 2020: Как ще се разпределят парите?

Бюджет 2020: Как ще се разпределят парите?

В студиото на "Сутрешния блок" дискутираха Дора Янкова от "БСП за България", Кръстина Таскова от "ВОЛЯ - Българските Родолюбци", Александър Сабанов от...