НОВИНИ

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провала в политиката за противодействие на корупцията. Гласуваха 234 народни представители. 103 депутати гласуваха „за”, „против” гласуваха 131 депутати. Нямаше въздържали се. „Вотът е неуспешен”, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
09:15, 25.01.2018 (обновена)
Чете се за: 02:33 мин.
У нас

Преди гласуването на вота в декларация от името на група Валери Жаблянов от БСП заяви, че ниският рейтинг на парламента се дължи и на отсъствието на премиера от дебатите по вота и от гласуването. Отсъствието на Бойко Борисов унижава парламента, оценката на държавния глава е правилна, каза Жаблянов.

Също в декларация Цветан Цветанов от ГЕРБ заяви, че е било задължение на председателя на НС да се противопостави на опитите на президента да урони престижа на българския парламент. Във вчерашните изказвания ние не чухме нищо за неговата полезност през последната една година, каза Цветанов по повод думите на държавния глава и последвалата позиция на Цвета Караянчева.

Премиерът Борисов изпълнява ангажиментите си по повод българското председателство на Съвета на ЕС, заяви Цветанов по повод искането премиерът да присъства в пленарна зала.

;

Малко след като парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството пред репортера на БНТ Надя Василева депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев коментира, че борбата с корупцията трябва да е национална инициатива на всички - на гражданското общество, на политическите партии и на управлението.

Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ: Ако не се промени самото съзнание, че човек като заема различен вид публична длъжност или работа в държавна или общинска администрация, той е там, за да свърши работа, а не за да се чуди как да веземе пари по другия начин. Трябва да променим тази философия.

От своя страна народният представител от левицата Жельо Бойчев коментира, че БСП ще продължи да задава дневния ред и ще държи политическата инициатива.

Жельо Бойчев, депутат от БСП: Ако този вот е израз на намерението и желанието за борба срещу корупцията, това е загуба за България, това е загуба за българското общество.

Бойчев изрази надежда за широка обществена подкрепа и нетърпимост по темата корупция, защото според него тя води до бедност, престъпност и отнема бъдещето на България.

;

Нямаше изненади при гласуването на вота, предаде репортерът на БНТ Надежда Василева. Очаквано, правителствено подкрепиха депутатите от ГЕРБ, ОП и „Воля“, както и един независим народен представител. „За“ вота на недоверие гласуваха депутатите от БСП и ДПС.

Според ГЕРБ вотът на недоверие е показал, че управлението няма алтернатива, но от опозицията твърдят, че от него е имало смисъл, тъй като е представил несправянето на управляващите с корупцията.

В кулоарите на парламента депутати от управляващи и опозиция коментираха вота на недоверие.

;

След гласуването на вота на недоверие, от ГЕРБ заявиха, че ще отложат гласуването на ратифицирането на Истанбулската конвенция, докато не се проведе широк обществен дебат.

;
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Искаме да благодарим на парламентарното мнозинство ,за това че показахме, че сме единни, сплотени и дадохме подкрепата си за кабинета „Борисов-3“. Разбира се, че БСП имаха много несъстоятелни тези, абстрактни мотиви и всичко това беше ясно в дебата, койтоо беше проведен само преди два дни и днешното гласуване дава една възможност да се концентрираме около ангажиментите ни по председателството.
Жельо Бойчев, зам.-председател на ПГ на „БСП за България“: Този вот е израз на намерението и желанието за борба с корупцията, това е загуба за България, загуба за българското общество. За съжаление, ние направихме една решителна крачка към едно по-добро бъдеще и по-добра перспектива за страната. Големият извод, който можем да направим от този вот на недоверие е, че левицата имаше смелостта да постави тази тема във НС, да поискаме и да търсим решение по този въпрос и корупцията е на дневен ред и на българския парламент от тук нататък.
д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС: Опозицията спечели това, че предизвика дебат. Последните месеци, бих казала, се говори много повече за обществения проблем, който и българските граждани отбелязват като номер едно за България - корупцията.
Волен Сидеров, председател на ПГ на „Обединени патриоти“: Не ме убедиха колегите от БСП, очаквах да ме убедят, но не беше убедителен този вот, не бяха убедителни дебатите, не беше и високо нивото на дебатите. Няма логика, няма смисъл да се отива на избори, тъй като те не виждат алтернативно управление. Хубаво или лошо, това управление ГЕРБ - Обединени патриоти, е възможното в момента и трябва да извлечем най-доброто от него.
Веселин Марешки, зам.-председател на НС, ПП „ВОЛЯ“: Няма как да подкрепим един абсолютно безсмислен вот на недоверие, за това алармираме от повече от два-три месеца, откакто започнаха разговорите за този вот и още повече след последните изцепки на колеги от БСП, че те могат да разчитат само на патриотите, за да мине техния вот. Ако това е истинската политика в България и ако един вот може да мине само с такива цинични, задкулисни договорки, ние няма как да участваме в този цирк.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП напомня за отстъпката за подаване на декларация онлайн
НАП напомня за отстъпката за подаване на декларация онлайн
Управляващи и опозиция минути преди вота на недоверие
Управляващи и опозиция минути преди вота на недоверие