НОВИНИ

Рокада на председателския пост в парламента

Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание след среща на премиера Бойко Борисов с лидерите на всички парламентарни групи. Депутатите избраха за нов парламентарен шеф Цвета Караянчева от ГЕРБ. Развръзката дойде след скандала от последните дни, при който Главчев изгони от пленарната зала лидера на левицата Корнелия Нинова, а БСП и ДПС поискаха отстраняването му от поста. Надежда Василева следи политическия сюжет на седмицата.

Надежда Василева
от Надежда Василева Ст.Рошкев, Св.Казасян
18:10, 17.11.2017
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Димитър Главчев за последен път влезе тази сутрин в пленарната зала като парламентарен шеф и си тръгна като редови депутат. Съобщи новината първо на колегите си от мнозинството, след дълъг разговор с премиера. Борисов лично се намеси, за да потуши скандала между управляващи и опозиция.

Бойко Борисов - министър-председател - Притеснявате ли се, че може да се стигне до нови избори? - като се стигне какво? Преди 6 месеца нали имаше. Искат да събарят държавата ,сега ще ги питаме, ако това искат, да го направим. Вторник идва президентът на Европейския парламент г-н Таяни. -В навечерието на европредседателството как гледате на тези ходове на опозицията? - Като тип провокация.

По време на разговора опозицията не е отстъпила от искането за оставка на Главчев.

Димитър Главчев - ГЕРБ - Внесох в деловодството на Народното събрание своята оставка: Смятайте, че това е морален акт, както е всяка една оставка, разбира се. И по този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство.
Бойко Борисов - министър-председател: Ясно е, че това е един добре обмислен план за действие на опозицията, но винаги съм твърдял, че държавата ни е по-важна от всичко и стабилността в нея. От ляво заявиха, че краят на председателството на Главчев е ново начало и тест за политическа зрялост.
Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП за България: Днешното решение на г-н Главчев беше неизбежно и правилно, но е и горчив урок за цялата политическа класа и най-вече управляващото мнозинство. Урок за това, че е нормално да има свобода на словото и взаимно уважение на различните позиции. Чухме сутринта, че БСП иска да събаря държавата. Не, колеги, искаме да възстановим принципите на правовата държава.
Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Високо оценяваме личния акт на г-н Главчев с подаване на оставката. Призоваваме следващия председател на НС да е на нивото, на изискванията на институцията.

От Воля пък отново поставиха искане за оставката на левия депутат Иво Христов.

Веселин Марешки - председател на Воля: Г-н Главчев може би не му издържана нервите, но той можеше да излезе и да каже едно сухо извинявайте и всичко това да прекъсне.

ГЕРБ определиха оставката на Главчев като ясен сигнал, че не желаят дискредитиране на парламента.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: В българския парламент се очаква следващата седмица да изнесе обръщение председател на ЕП. Не бихме искали да си представяме, че ще дадем сигнал , с който половината пленарна зала ще бъде празна . Благодаря, колега Главчев! И винаги ще бъдем с теб. Ти сложи страната пред всичко друго, което би могло да провокира допълнително напрежение в българския парламент. Повярвайте, че в днешната ситуация няма печеливши, всички сме губещи!

Патриотите са били против Главчев да подава оставка.

Красимир Каракачанов - вицепремиер - Аз не смятам, че това е правилно решение, това беше грешка.
Волен Сидеров - председател на ПГ "Обединени патриоти"ГЕРБ прецениха, че така осигуряват една по-спокойна обстановка на работа, и всъщност е един компромис от страна на ГЕРБ, защото така да се каже жертват Главчев.

Малко повече от час след оставката на Димитър Главчев, председателското място зае Цвета Караянчева.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание - Ще работя така, че всички да се чувстваме равни. Тук е залата, в която трябва да се казват различните мнения. Тук трябва да казваме всичко, но то да бъде основано на базата на политики, а не на личностни нападки.

Караянчева призова депутатите да бъдат мъдри и смирени, да защитават своите тези, но винаги с мисъл за България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоран Заев: Македония и България ще подпишат 10 нови договора
Зоран Заев: Македония и България ще подпишат 10 нови договора
Предстои ремонт на бившия хотел „Севастопол” в Русе
Предстои ремонт на бившия хотел „Севастопол” в Русе