Добивът и износът на петрол на Саудитска Арабия са нарушени, след вчерашната въздушна атака срещу най-голямата рафинерия в страната, потвърдиха саудитските власти. САЩ изразиха готовност да деблокират част от своя петролен резерв, за да няма смущения на световните пазари.

Временно е спряно производството в двата обекта на петролния гигант "Арамко", които пострадаха при атака с дронове. Нарушено е половината от производство на националната компания, посочва в официално съобщение саудитското министерство на енергетиката.

Това означава, че са засегнати производствени мощности за 5 милиона барела дневно или около 5% от световните доставки.

Саудитската петролна компания "Арамко" притежава най-големия в света нефтопреработвателен комплекс, намиращ се в източната част на Саудитска Арабия.

След нападението с безпилотни машини, там избухнаха пожари. Отговорност за атаката пое групировката на хусите в Йемен, които от четири години се сражават със Саудитска Арабия.

Водената от кралството военна коалиция, заяви че ще се противопостави на терористичните заплахи срещу глобалната енергийна сигурност.

САЩ осъдиха нападението, но обвиниха Иран за него.

Два петролни обекта в Саудитска Арабия бяха атакувани с дронове

Два петролни обекта в Саудитска Арабия бяха атакувани с дронове

Нападения с дронове срещу два петролни обекта в Саудитска Арабия. Последва пожар, който вече е овладян, но икономическите последици тепърва ще се изяс...