Видео, заснето с телефон от наши зрители в Бяла Слатина показва как човек от секционна комисия нарушава тайната на вота като разтваря бюлетина, с която вече е гласувано, преди да я пусне в урната. Това е грубо нарушение на Изборния кодекс.

Бяла Слатина

На видеоклипа се вижда как в 16 СИК член на комисията неправомерно отваря и поглежда в попълнена бюлетина, преди тя да бъде пусната в урната.

Сашо Маринов, секретар на 16-та СИК - Бяла Слатина: Това не съм аз, това го правят опонентите ни, които искат да касират изборите, защото виждат, че губят.

На клипа се вижда, че секретарят седи на мястото на председателя, пред чийто поглед става нарушението.

Кирил Михайлов, председател на 16-та СИК - Бяла Слатина: Сменяме се, имам право да сменям хората, да ги въртя.

Все пак Сашо Маринов се опита да даде някакво обяснение.

Сашо Маринов, секретар на 16-та СИК - Бяла Слатина: Предполагам, че ако е отворена бюлетината, е била повредена.

Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина се самосезира за нарушението.

Цветелина Андровска, председател на ОбИК - Бяла Слатина: Това е нарушение на изборния кодекс, ще направим допълнителна проверка и ще вземем някакво решение по случая.

От ЦИК също направиха коментар по случая.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Това е недопустимо да бъде правено такова нещо, тъй като това е опорочаването тайната на вота. Напомням, че не е хубаво и смисъла нарушение на изборният процес и снимането в помещението с изключение на случаите, в които това е допуснато по отношение на определена медия.

В Бяла Слатина прокуратурата проверява и още едно нарушение - масово регистриране на хора с увреждания, които уж поискали да гласуват в мобилна секция. Много от тях отрекли пред следователите, че страдат от някакво двигателно заболяване и че са се подписвали под такова заявление.

Още по темата Местни избори 2019