НОВИНИ

​Нарушения в качеството на водата в няколко столични басейна

Нарушения в качеството на водата в четири открити и 35 закрити басейна са открили от Столичната регионална здравна инспекция. Какво показват резултатите от пробите обяснява Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:05, 16.07.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Високо съдържание на хлор и епителни клетки във водата в четири открити столични басейна са установили инспекторите от началото на сезона.

Марияна Петрова - главен инспектор, РЗИ: Амониевите йони и нитритите са свързани с използване на басейна не по предназначение. Понякога, когато се ползват от малки деца, те се изпишкват и тези показатели се появяват при лабораторен контрол.

Същите нарушения са установени и в басейните на закрито. От началото на годината са издадени предписания за лошо качество на водата в 35 от тях. В други 13 басейна са издадени заповеди за временно спиране.

Марияна Петрова - главен инспектор, РЗИ: Има и наличия на отклонения от микробиологичните показатели. В тези случаи имаме издадени заповеди за временно спиране на обектите до отстраняване на нарушенията и съответно имаме глоби за съответните лица.

Освен проверките на Регионалната здравна инспекция, задължение за изследване на водата имат и собствениците на басейни. Пробите се взимат всяка сутрин. Сигнали за замърсяване могат да се подават от граждани на дежурния телефон или на сайта на Регионалната здравна инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в датите на изпитите след VII клас и ваканциите
Промени в датите на изпитите след VII клас и ваканциите
Румен Порожанов за умъртвяването на животни: Това са стандартни мерки
Румен Порожанов за умъртвяването на животни: Това са стандартни мерки