НОВИНИ

Откриха нарушения за силен шум в Шабла, Каварна, Варна и Несебър

И прокуратурата се включи в решаването на проблема със силния шум по морските ни курорти. От държавното обвинение обявиха, че се открили разрешения, с които е въведен по-късен час за озвучаване от законно разрешения. Нарушения са открити в четири общини - Шабла, Каварна, Варна, Несебър. Законът за защита от шума не допуска музика и силен шум на открито след 23 часа. Намерени са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на ресторантите и дискотеките, като е въведен по-ранен час за жилищните зони и на по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави.

bnt avatar logo
от Юлиана Шопова
18:00, 17.08.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В община Несебър озвучаването на открито е позволено до 24 часа. Наредбата е приета от общинския съвет още преди 10 години.

Лазар Япаджиев - зам.-кмет на Община Несебър: "В крайна сметка аз не мисля, че е нещо съществено. Дали ще е 23 или 24 часа. Разбира се, че е курорт, разбира се че е лято. Всякакви нужди имат туристите, както от почивка така и от развлечение."

От община Несебър са се опитали да променят наредбата за шума на открито и силната музика да бъде позволена до 23 часа, но общинският съвет категорично е отказал.

Лазар Япаджиев - зам.-кмет на Община Несебър: "Опитахме се да я променим, но не се прие. Такива ми са спомените. И изпълняваме решение на общински съвет. Местният орган за самоуправление, знаете кой е."

В Несебър местните хора са категорични, че проблем с високите децибели нямат. Там се притесняват от шума, който идва от курортния комплекс Слънчев бряг.

- "Не, нямам никакви проблем."

- "Нощно време от Слънчев бряг дето гърмят ония там и целият град се чува. Тука местен източник на силна музика няма."

- "Аз специално нямам за силната музика проблем".

В Окръжната прокуратура - Варна, не са получили указания за действия в резултат на проверката на ВАП. Ако целта е да се променят текстовете на наредбата, това ще стане чрез атакуване в съда на всеки текст, обясни говорителят на Окръжна прокуратура Радослав Лазаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият пакет за мобилност заплашва с фалит стотици български превозвачи
Новият "пакет за мобилност" заплашва с фалит стотици български превозвачи
Сигнали за бракониери на дървесина заливат русенската дирекция по горите
Сигнали за бракониери на дървесина заливат русенската дирекция по горите