НОВИНИ

НАСА кръсти на учения Юджийн Паркър сонда, която ще изследва Слънцето

НАСА реши да кръсти на американския астрофизик Юджийн Паркър автоматичната междупланета станция, която ще се отправи към Слънцето следващата година, предаде ТАСС. Това бе оповестено на церемония в Чикагския университет.

bnt avatar logo
от БТА
21:10, 31.05.2017
Чете се за: 00:28 мин.
Още
наса кръсти учения юджийн паркър сонда изследва слънцето

В нея взе участие и 90-годишният Паркър. Той е сред първите специалисти в света, заели се с изследване на слънчевия вятър. От 1967 г. е член на Националната академия на науките на САЩ. Предполага се, че носещата неговото име сонда ще прелети 7 пъти по-близо до Слънцето в сравнение с който и да било друг космически апарат, създаден по-рано от човека.

Предвижда се тя да бъде изстреляна в периода между 31 юли и 19 август 2018 г. Планирано е през ноември следващата година сондата да се доближи на разстояние 6,4 милиона км от Слънцето. Това означава, че апаратът ще е в пределите на слънчевата корона, т.е. във външните слоеве на слънчевата атмосфера, където температурата може да достигне около 500 000 градуса Целзий.

На борда на апарата на стойност около 1,5 милиарда долара ще има 4 комплекта научни инструменти. С помощта на тази апаратура специалистите се надяват да изследват слънчевата радиация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтен танкер бе атакуван край Йемен
Нефтен танкер бе атакуван край Йемен
Недовършен ремонт увеличава задръстванията по булевард България
Недовършен ремонт увеличава задръстванията по булевард "България"