НОВИНИ

НАСА празнува 60-годишен юбилей

На 29 юли 1958 г. в САЩ със закон, подписан от президента Дуайт Айзенхауер, е създадено Националното управление за аеронавтика и космически изследвания (НАСА).

bnt avatar logo
от БТА
15:04, 29.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още
наса празнува годишен юбилей

Ведомството започва да работи на 1 октомври 1958 г. като правителствена организация, която осъществява координацията и изпълнението на националните програми на САЩ за усвояване на космоса и научно-технологичните изследвания в областта на авиацията и космонавтиката.

Първоначално в структурата на НАСА влизат 4 лаборатории и около 80 сътрудници. Сред тях е Вернер фон Браун - създателят на първата в света балистична ракета с голям обсег на действие. Впоследствие в САЩ започват да наричат германския учен "бащата" на американската космическа програма.

;

Понастоящем НАСА е най-голямата правителствена организация в света, разполагаща със съществен набор от изследователски лаборатории и аерокосмически центрове. В организацията работят над 17 000 души. Отрядът на "активните" астронавти, които участват в космически полети или се подготвят за такива, наброява 39 души. Бюджетът на ведомството за настоящата година е 19,5 млрд. долара, а за 2019 г. 19,9 млрд. долара.

В началото на 2018 г. НАСА оповести близките си цели - подготовка за пилотирани полети до Луната и Марс. По пътя към осъществяването им продължава работата над многофункционалния космически кораб "Орион".

НАСА разглежда и възможността през 2020 г. да изпрати апарат, който да събере и върне на Земята марсиански грунт - важна задача в изследването на Червената планета. Космическата агенция планира през 2021 г. да изстреля телескопа "Джеймс Уеб" - мощния наследник на "ветерана" "Хъбъл".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без мобилни телефони на вечеря - тайната за щастливо семейство
Без мобилни телефони на вечеря - тайната за щастливо семейство
Сръбските адвокати спират работа за една седмица в памет на убития Огнянович
Сръбските адвокати спират работа за една седмица в памет на убития Огнянович