НОВИНИ

НАСА предвиди кои градове ще се наводнят при стопяването на ледовете

Учените от НАСА създадоха инструмент за прогнози, с който могат да предвидят кои градове ще бъдат засегнати при топенето на ледовете, съобщи BBC. Инструментът взима предвид въртенето на Земята и гравитационния ефект, за да изчисли как разтопената вода ще бъде разпространена из земното кълбо.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
22:10, 20.11.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още
наса предвиди градове наводнят стопяването ледовете

Учените заявиха, че инструментът показва кои глетчери и ледени образувания ще засегнат определени градове. Инструментът е разработен от учените от JetLap (Лаборатория за ракетни разработки) в Калифорния.

д-р Ерик Ивънс: Градовете и страните ще се опитват да планират как да избягнат наводненията, затова трябва да мислят 100 години напред в бъдещето и да определят рисковете така, както ги определя застрахователна компания.

Така инструментът изчислява от къде ще дойде разтопената вода.

Например, нивото на морето в близост до Лондон ще се влияе най-силно от промените в ледената обвивка на северозапдната част на Гренландия. Докато Ню Йорк ще се влияе от целия северен и източен район на Гренландия. Според прогнозите Сидни ще бъде най-силно засегнат от промените, които ще настъпят по север-североизточния и север-северозападния бряг на Антарктика.

Ръководителят на проекта д-р Ерик Ларор обяснява, че се взимат предвид три ключови процеса.

Първият е гравитацията.

д-р Ерик Ларор: Ледените обвивки са с огромна маса, която привлича океана. С леда се смалява и привличането, заради което морето ще се отдръпне от ледената маса.

С оттеглянето на леда земята под него ще се уголемява, защото върху нея вече не се упражнява натиска от огромната му маса.

Третият фактор е свързан с въртенето на планетата, което също разпределя водата.

Учените споделят, че с този инструмент хората могат да разберат по-добре сложните процеси, които имат отпечатък върху живота им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел предпочита нови избори пред правителство на малцинството
Меркел предпочита нови избори пред правителство на малцинството
Мнозинството германски граждани са за нови избори за Бундестаг
Мнозинството германски граждани са за нови избори за Бундестаг