През последните дни Черно море има тюркоазен цвят. Редкият феномен се наблюдава по цялото крайбрежие и се дължи на цъфтежа на определен вид планктон. Днес американската космическа агенция НАСА публикува снимки от Космоса на обагреното в тюркоазено синьо Черно море. Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“

© NASA

Образът е сглобен от множество сателитни снимки, направени на 29 май от сателита „Aqua“. Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“ не случайно, тъй като на нея ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи. От НАСА разясняват, че тюркоазените водни спирали, които радват окото, не са част от нечие произведение на изкуството, а индикатор за наличието на фитопланктон.

Специалистите от Института по океанология във Варна твърдят, че този красив цвят не е необичаен за сезона.

"Случва се ежегодно в късна пролет, края на май и през юни месец и се дължи този млечно тюркоазено-син цвят на цъфтеж на водорасли от клас коколитофори и по-точно на вида "Емилияния Хуксли". Взети са биологични проби, потвърден е цъфтежът на точно този вид.", казва доц. Валентина Тодорова пред БНТ2.

“Емилианиа Хуксли” е вид фитопланктон, който се среща в почти всички морета и океани. Покрит е с плочки от калциев карбонат, които отразяват светлината и по този начин въздействат на климата. Фитопланктонът не е токсичен и не представлява опасност за туристите.


Черно море с тюркоазен цвят

Черно море с тюркоазен цвят

През последните дни Черно море има тюркоазен цвят. Редкият феномен се наблюдава по цялото крайбрежие. Специалистите от Института по океанология във Ва...