НОВИНИ

Населението на страната може да намалее с около 20-25 процента до 2040 г.

Населението на страната може да намалее с около 20-25 процента до 2040 година, пише в анализ на Института за изследване на населението и човека при БАН, разгледан от МС, съобщи пресцентърът на кабинета. В изпълнение на решение на Народното събрание правителството представя на парламента Прогноза за демографското развитие на България за периода 2015-2040 г. Документът е изготвен от Института за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:19, 28.03.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
населението страната намалее около процента 2040

Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Прогнозираното намаление на населението в периода до 2040 г. е значително - около 20-25 на сто според различните проекции. Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна, пише в съобщението.

Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст. Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период.

В общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население, се посочва в проучването. Очакванията са това да се случи в още 11 страни в ЕС - Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватия, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г. Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.

Прогнозните резултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. "инерция на обратния растеж". Поради действието ѝ, дори периодните нива на фертилност да се увеличат до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство - процес, който не се очаква в близко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява допълват експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК предлага да бъдат намалени таксите за трансгранични плащания в евро
ЕК предлага да бъдат намалени таксите за трансгранични плащания в евро
В центъра на София няма да се разрешава строителство на сгради над 50 м.
В центъра на София няма да се разрешава строителство на сгради над 50 м.