НОВИНИ

Наш екип успя да купи отговорите от матурата

52 хиляди дванайсетокласници и 59 хиляди седмокласници се явяват днес на изпит по български език и литература. Абитуриентите - на матура, а седмокласниците - на външно оценяване, съчетано с вход за профилираните и професионалните гимназии. "Разрушената хармония" в повестта "Гераците" на Елин Пелин - това е темата, по която пишат зрелостниците. Учениците от 7-ми клас преразказват разказа на Михаил Вешим "Родителска среща" от името на неутрален разказвач. За пета поредна година изпитът е "две в едно", а за шеста тестът за матурата на зрелостниците се генерира в 5:25 часа сутринта. Наш екип успя да купи отговори за матурата.

Милена Кирова
от Милена Кирова Елиана Димитрова
12:13, 18.05.2016
Чете се за: 01:49 мин.
Още

В 5:20 часа сутринта жребият отреди - от БНТ да изтеглим варианта на матурата за 12 клас. От милиони възможности за 41-ви въпрос - темата за писане е фаталният номер 13. Зад това число се криеше повестта "Гераците'' на Елин Пелин.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Всичко, което направихме е, за да могат хората, които се явяват на този изпит наистина да имат един добър старт. За мен добър старт означава честен старт.

От МОН демонстрираха засилените мерки за сигурност - камери предаваха матурата в реално време със звук и картина от изпитните зали.

- Кой следи?

Виктор Атанасов - директор "Дирекция информационни технологии": Следим в МОН, следим в РИО-тата, в които са раздадени такива таблети. Можете да видите и в момента такъв таблет, на който се вижда едно училище мисля, че беше от Варна.

Учениците от своя страна не демонстрираха притеснение.

Александър - 12 клас: Няма смисъл от какво да се притеснявам. Все пак това е само един тест, който можем да го изкараме.

Василена - 12 клас: Толкова много спекулации има около този 41 въпрос, така че наистина нямам представа. надявам се само да е наистина нещо, което знаем, можем да пишем, а не нещо, което да ни затруднява, защото все пак целта на матурата е да изкараме максимално добър резултат.

Каква оценка очаквате?

Илияна Тодорова - 12 клас: Надявам се да е над 4.

И от емоциите на дванадесетокласниците към изпита за седмокласниците - отново в присъствието на журналисти беше изтеглен вариант 2 за Националното външно оценяване. Министър Кунева не потвърди към 9 часа за нарушения.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Имаме колега, който е тука с нас от икономическа полиция. Всеки сигнал, за който ние сме известени ще бъде веднага изпратен до съответните органи ако става въпрос за престъпление и за съмнение в такова до прокуратурата, за да могат да направят проверка.

Както всяка година, така и тази, седмокласниците се притесняваха основно от преразказа.

Борислав - 7 клас: Очаквам теста да не е чак толкова труден и да го направя добре.

Как се подготвяше ти?

Йоанна - 7 клас: Ами в училище и на уроците.

Резултатите от матурите ще излязат на 10 юни.

;

Продавачите на отговори са станали доста изобретателни. Успяхме като първо се свързахме с тях първо в интернет. Те доста добре се рекламираха във Фейсбук и затова им писахме там. След като ни отговориха, ни дадоха и телефон, на който се обадихме. Разговаряхме с мъж, който ни предложи и конкретна оферта - 80 лв. за да получим отговорите, като първоначално даваме 40 лв. капаро, а останалите 40 лв. даваме малко по-късно - след като получим отговорите, решим матурата и ги сравним с отговорите на министерството, а тези отговори ще бъдат ясни днес в 15 ч.

Платихме чрез куриерска фирма, тъй като човекът отказа лична среща от съображения за сигурност да не бъде разкрит. В 9:30 ч. му изпратихме един подканващ СМС, че все още чакаме отговорите. Веднага ни отговори, че се решава. В 10:32 ч. матурата вече беше решена, а отговорите ни бяха изпратени на СМС. Ние работим съвместно с МВР и прокуратурата, за да стане ясно дали действително има пробив в системата. Преди малко стана ясно, че седмокласниците тази година пишат върху откъс от произведение на Михаил Вешим.

Цялото разследване ще видите в централната емисия "По света и у нас" в 20:00 ч.

Вижте още и прякото включване на Елиана Димитрова в "По света и у нас" в 12:00 ч.!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Мърквичка и новата българска живопис
Иван Мърквичка и новата българска живопис
5167 седмокласници на матури в Пловдивска област
5167 седмокласници на матури в Пловдивска област