Ще провалят ли ли талусните растения, както още се наричат те, туристическият сезон в страната?

Добре дошли в Пуето Морелос, един от най-популярните курорти по карибското крайбрежие на Мексико. Тази година обаче вместо снежнобял пясък и лазурно синя вода, туристите са изненадани от ... водорасли. Има ги както на брега, така и в морето. Не са опaсни, казват специалистите, но доста неприятни, им отговарят почиващите.

Иван Родригез, Колумбия: Истината е, че малко пречи на плажуването, защото трябва да си експерт, за да намериш чисто място. Но трябва да разберем, че водораслите са нещо естествено.
Леонид, Израел: Проблем е. Защото искам да отидем до морето, да поплуваме, но водата е много мръсна, а и миризмата е ужасна. Хората цял ден чистят.
"Зелена светлина": Завеси от водорасли

"Зелена светлина": Завеси от водорасли

Забравете за цвета, шарките и материята на завесите. В бъдеще не те ща са от значение. Модните тенденции ще се диктуват от способността им да пречиств...

Не за първи път по карибското крайбрежие на Мексико има водорасли. Проблемът обаче е в количеството им.

Педро Пабло Пераса, туристически кооператив Пуерто Морелос: Различно е всяка година, но през последните няколко все повече водорасли стигат до брега. Местните власти работят и се почиства. Включи се и местният бизнес.

Решение на проблема с талусните растения се търси както на местно, така и на национално ниво. От туристическия бранш изразиха опасения, че водораслите ще застрашат сериозно сезона. Според президента на страната Андрес Обрадор, това не основен проблем в сектора. Въпреки това правителството ще отдели 2 милиона и 700 хиляди долара за строителството на 4 специални лодки, чиято цел ще бъде да премахват водораслите. Обмислят се и специални бариери, които да възпрепятстват стигането им до брега.