Видеоклип, който получихме в рубриката ни майнюз - шофьор от столичния градски транспорт обижда пътниците и ги заплашва с бой. Пътниците разказват, че до размяната на реплики се стигнало след като шофьорът отказал да ги пусне на топло в автобуса, докато почивал преди следващия си курс. От "Столичен автотранспорт" започнаха проверка по случая.

Видеото във репортажа е със субтитрите, сложени от автора на клипа.

С закани и обиди започва денят за пътниците в автобус 59. Репликите се разменят още на първата спирка по линията в квартал "Княжево".

Мая Костова: -17 градуса показваше, помолих шофьора да отвори вратите, за да се качим на топло, да не стоим на студено, той ми отговори да не се моля на него, а на оня отгоре да се моля! Той се обади по телефона даже, каза, че на началник се е обадил - "тука едни две змии ме притесняват!" Имаше от негова страна и от наша страна реплики, той започна да ни обижда.

БНТ: Какви бяха вашите реплики към него, предизвикахте ли го по някакъв начин?

Мая Костова: Не, обиди не - лично от моя страна - не.

По разписание автобусът има почивка между 8:30 и 8:52.

Антон Деспотов, директор отдел "Експлоатация" към Центъра за градска мобилност: По време на почивката той няма право да пуска пътници вътре, тъй като автобусът трябва да бъде неподвижен. Той, ако ходи до тоалетната, няма право да има вътре човек, тъй като имаме такива случаи на пускане на хора, при които след това автобусите изчезват, имаме такива случаи отпреди една година.

От "Столичен автотранспорт" заявиха, че проверяват случая. Посочиха, че в клипа не се вижда кой отправя обидните реплики. Ако това действително е шофьорът, възможните санкции за него са или предупреждение, или уволнение.

Васил Николов, Инициативен комитет за подобряване на обществения транспорт: Това видео е едно от многото, които достигат до мен. Ние настояваме за етичен кодекс, който да регламентира отношенията на шофьорите и на контрольорите с пътниците.

Вариант на такъв кодекс вече е изготвен от Центъра за градска мобилност, но все още не е утвърден от столичния кмет.

Антон Деспотов, директор отдел "Експлоатация" към Центъра за градска мобилност: Кодексът все още се разработва, тъй като трябва от всички организации да бъде разгледан и съгласуван. И там е включено, че не е допустимо такова отношение на водача спрямо гражданите.

От Центъра за градска мобилност предвиждат кодексът да е готов след месец. Разработването му започна, след като през лятото БНТ сигнализира, че шофьор отказа да спусне инвалидната рампа в автобус 72.