Прокуратурата и социалните служби в Габрово извършват проверка в дома за деца и младежи с увреждания „Хризантема". Институциите се самосезираха след като вчера в медийното пространство бяха разпространени видеоклипове, на които се вижда как служители на дома удрят деца, настанени там. Записите са правени от възпитателка в продължение на две години, но от Общината и социалните разбрали за случая едва сега. Към момента в дома в Габрово живеят 7 деца и 3-ма младежи с увреждания.

Габрово

В продължение на две години възпитателката Йорданка Милчева записвала тайно с телефона си как нейни колеги бият и малтретират децата в дома. Разказва, че още през декември 2016 показала потресаващите кадри на ръководителя на социалната услуга Маринела Лазарова, която твърди че веднага сигнализирала социалните и общината.

Кметът на Габрово Таня Христова, както и директора на агенция Социално подпомагаме в града обаче са категорични, че за случвалото се зад стените не са знаели до сега.

И двете служителки, които са заснети да посягат на деца все още се водят на работа в дома. Едната от тях била в болничен от април миналата година, по думите на директорката Маринела Лазарова другата ще бъде уволнена до края на тази седмица. Проверките по случая продължават.