Зачестяват случаите на насилие при връзки, възникнали след запознанство в интернет. Това сочи проучване на социалните работници от варненската фондация “SOS – семейства в риск”. Обикновено жертвата е от малко населено място, която търси нов живот в голям град. Кошмарът започва още щом напусне дома си и се премести на новото място.

Варна

Обикновено след 3-4 месеца от запознанството в интернет, избраницата се съгласява да заживее заедно със своя любим.

Жена
“Веднага си намерих работа. Той обаче сложи ръка още на първата ми заплата. И това продължи, всеки път ми вземаше парите”.
Мария Хаджитенева – теренен работник
“Тя издържа този партньор. Той я използва чисто икономически, за да добива средства като ѝ изземва всички средства. Не ѝ позволява тя да се чува с близките си, откъсва я от роднини.”
Жена
“Като му казах да си намери работа, направо полудя. Започна да ми крещи и да ме удря. Обидите и побоите продължиха. Беше ад.”
Мария Хаджитенева
“Физическо насилие в тези случаи е по-рядко, но е много драстично. Има много случаи, в които заплашват със самоубийство, ако жената, живяла при тях, се опитва да се отдели.”

Тази година от фондацията са успели да помогнат на десетки жени в по-малките общини на Варненска и Добричка области. Там са проведени разяснителни кампании за скритото домашно насилие.