Полски полицаи ще патрулират заедно с британските си колеги в град ХарОлу, графство Есекс. Причината за сътрудничеството са зачестилите случаи на насилие срещу полски граждани в района.

Бартош Черницки и Дариуш Тибура ще работят заедно с британските си колеги. А ето и целта на съвместното начинание.

Алан Рей, главен инспектор на полицията в Есекс: Полските колеги са поканени от полицията в Харлоу, за да се видят и да пообщуват с полската диаспора и да разчупят леда между нас и различните общности.

Полицаите са с униформи, но нямат реални правомощия и не могат да извършват арести. До командироването им се стигна след зачестилите случаи на насилие срещу поляци в Харолу. В края на август в града беше зверски убит 40-годишния Аркадиуш Йозвик, а друг мъж беше ранен.

По случая бяха арестувани 6-ма младежи, но бяха пуснати под гаранция. Полицията изказа съмнения, че подбудите за нападението са били ксенофобски. Седмица след убийството на Йозвик и часове след бдение в негова памет група от 5-6 младежи нападнаха други 2-ма поляци, единият е бил със счупен нос, а другият - с порезна рана на главата.

Алан Рей, главен инспектор на полицията в Есекс: Казваме на полската общност - искаме да си говорим с вас. През изминалата година само 2 процента от престъпленията, извършени тук, са срещу поляци. Но знаем, че там, навън, има много скрито насилие.

Опасенията за сигурността на полската общност във Великобритания, която е сред най-големите и наброява около 850 000 души, се увеличиха заради Брекзит-а. Практиката да се командироват полицаи не е нова и е доказала, че работи, каза още Алана Рей и допълни, че след съвсместната работа се надява полските граждани на Харолу да се чувстват по-сигурни.