Поредният случай на насилие над лекар в болница "Шейново" в столицата предизвика силни реакции и протести сред медиците. Настояват за фундаментална промяна, за да се чувстват защитени на работното място. Записаните случаи показват тенденция на пияни и недоволни пациенти, които изкарват агресията си върху лекари, санитари, медицински сестри и охранители. А наказанията са различни- понякога затвор или условна присъда, а понякога се оказва, че нападателят е с психически проблеми. Как изглежда насилието над медици у нас, вижте в репортажа на Мина Петрова.

Случай след случай на насилие над медицински лица. Агресията срещу тях е добре позната у нас. По информация на Министерството на здравеопазването, регистрираните нападения над медицински лица в Спешна помощ за 2015 година са 47. За 2016 - 28, а за първите шест месеца на тази година - 25. Това са общо 100 регистрирани нападения само над екипи на спешна помощ в период от две години и половина. А по данни на Прокуратурата, образуваните досъдебни производства за последните три години са 5, 4 и 2. От тях осъдените са 4-ма за 2014, 1 - 2015 и 4-ма за 2016 година.

29 октомври 2013-та година. 30-годишният Калин Николов напада фелдшера Денчо Денев в болница в Шумен. Нанася му няколко удара и му счупва носа. Казва, че го напада, защото действията му се сторили бавни. Осъден е повече от година по-късно: 16 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок.

25 май 2014-та година. Йордан Петров влиза в кабинета на ортопеда д-р Преслав Пенев в болница "Св. Анна" във Варна с рани на лявата ръка. Медицинската сестра му казва да внимава, защото цапа документацията. Той реагира гневно, хвърля по нея легенче пълно с кръв и удря с юмрук д-р Пенев в лицето. Получава 1 година условна присъда с три-годишен изпитателен срок.

05 април 2016-та. Жесток побой над професор Стефан Станчев от "Св. Анна" в София. Нападателите са трима. След време се оказва, че са част от престъпна групировка и са задържани под стража за брой престъпления. Някои от тях са обвинени и за нанасяне на тежка телесна повреда над професор Станчев.

06 април 2016-та. Екип на Спешна помощ пристига в квартал във Варна. Д-р Фалих Фарук и Веселин Николов са нападнати още с излизането им от линейката. Извършителите казват че се ядосали, защото линейката закъсняла. Няма известна присъда.

28 октомври - Баща и син нападат лекар и охранител в болница в Пазарджик. Бащата - Димитър Костадинов все още не е осъден, но е внесен обвинителен акт и вече са минали две съдебни заседания.

Април тази година. Котел. Отново лекар от Спешна помощ, д-р Елена Милева, е с тежки телесни травми след нападение от 30-годишшен мъж. Няма известна присъда.

25 юни - Пиян мъж нанася побой над д-р Александър Серафимов и охранители в болница в Бургас. Задържан е за 72 часа, но още не е известна присъда.

Най-сериозната и единствена по рода си присъда за нанесен побой над медицинско лице е от 8 години и половина лишаване от свобода за 38-годишния Йордан Александров. През 2014 година, той нанася сериозни телесни травми на д-р Велислава Джонева в Хасково. Присъдата е толкова сурова, защото извършителят е криминално проявен и побоят е жесток.

Това са само някои от най-сериозните случаи на насилие над медицински лица у нас. Те са категорични, че искат по-засилени мерки и наказания. Последният случай на побой над лекар беше в столичната болница "Шейново" на 3-ти юли. Д-р Албена Гагова беше атакувана от бащата на новородено, защото отказала да даде на мъжа плацентата. Лекари от цялата страна излязоха на протест срещу насилието в болниците и спешните центрове. Колегите на Гагова призовават министъра на здравеопазването и членовете на Комисията по здравеопазване в парламента за подкрепа в борбата срещу насилието. По информация за БНТ от говорителя на главния прокурор, Румяна Арнаудова, по инициатива на Прокуратурата, до края на тази седмица ще се проведе работна среща с Министерството на здравеопазването за определяне на мерки за противодействие на насилието и защита на медиците.