Родственик на патриарха на българската литература Иван Вазов днес стана почетен гражданин на Сопот. Григорий Вазов получи и символичния ключ на града на тържествена сесия на общинския съвет. Церемонията беше част от проявите по случай 13-ата годишнина от обявяването на Сопот за самостоятелна община.

Сопот

Григорий Вазов е внук на основателя на първата българска болница в Цариград, д-р Кирил Вазов и племенник на писателя Иван Вазов. Но той е пряк наследник и на още двама забележителни мъже, посветили живота си на България.

Григорий Вазов
"Сопот има не само Иван Вазов, Сопот има ген. Владимир Вазов, английските знамена са били в краката на сопотненец, ген Георги Вазов, което означава, че турските знамена са били в краката на сопотненец."

Сега хората трудно намират допирни точки между блясъка на историята и настоящето.

Христо Цолев
"За тези 15 години Сопот не спечели нищо, за съжаление, Сопот остана един безличен град, безлична община. Нищо не се промени."

А родственикът на историческата сопотска фамилия има своя рецепта за благополучие.

Григорий Вазов
"Ако искаме по-бързо да решим проблемите си в България, всяка година, всеки българин от 10 години, по един път годишно да чете „Чичовци”."

В Сопот още чакат по-добри времена за да завъшат големите инфраструктурни проекти - за канализация, за асфалтирани улици, за осветени тротоари и за достъпна градска среда.