Наследниците на имперската фамилия от Прусия, Хоенцолерите, имат претенции за обезщетение от Германия. След абдикацията на Вилхелм II през 1918 г., правителството конфискува неговото имущество. Неговите наследници сега настояват за право на живеене в поне един от дворците, връщане на няколко десетки хиляди произведения на изкуството, предмети със сантиментална стойност, а както и 1млн и 200 евро.

Четири часа в Берлин представители на правителството, на провинциите и културни институции преговаряха с Хоенцолерите. Решение по проблемите не е намерено, но след ескалацията, се правят опити за сближаване.

Отношенията на държавата с представителите на фамилията са обтегнати.

Фридрих фон Пройзен, глава на фамилията Хоенцолерн: Навремето, като дете, ми се задаваха типичните въпроси, като: имаш ли корона, в замък ли живееш? Това беше ужасно дразнещо, особено като се опитваш да бъдеш, колкото се може по-обикновен.

Пра-правнукът на император Вилхелм II, Фридрих фон Пройзен, преговаря от години за обезщетение. От спора се стигна до скандал. Той иска да безплатно да живее и да ползва двореца Цецилиен хоф в Потсдам, възстановен със средства на данъкоплатците.

Дитмар Войдке, премиер на провинция Бранденбург: Ние настояваме дворците да се достъпни за обществеността. Това не може да се обвърже с право на живеене и ползване.

Хоенцолерите си искат обратно мебели, библиотеки и ценни платна от германски майстори като Адолф Менцел. Юристи считат казуса за изключително труден. По време на съветската окупация представителите на фамилията са обявени за военнопрестъпници и те действително са колаборирали с нацистите. Имуществото им е отнето. Затова е скандалът сега. По въпроса за двореца, след преговорите е възможно извънсъдебно споразумение.