Най-голямата и влиятелна партия в Европа, германският Християндемократически съюз, завърши процедурата по подбор на кандидати за лидерския пост, който освобождава Ангела Меркел. За първи път партия на Стария континент организира събеседване на претендентите за председател с редовите членове. В Берлин, където се проведе осмата последна регионална конференция, кандидатите отговаряха на въпроси за конфликта в Азовско море. В отговорите си те се позиционираха срещу Русия. На форума беше кореспондентът ни Мария Стоянова.

2000 консерватори от Берлин и околностите отдадоха с аплодисментите си лек превес за Фридрих Мерц, кадидатът който преди месец и половина се върна в политиката след 16 годишно прекъсване.

В контекста на екслацията между Русия и Украйна беше и първият въпрос от публиката. Мерц постави под въпрос изграждането на газопровода "Северен поток"2.

Сегашният генерален секретар, Анегред Крамп-Каренбуаер, която има реални шансове да оглави партията, заяви че е важно да се изяснят обстоятелствата.

Анегред Крам-Каренбауер, кандидат за председател на ХДС: Моето впечатление е, че докато руското ръководство не вижда ясно знакът "стоп", ще продължава. Азовско море не е част от руските териториални води, а от международните.

Третият кандидат, здравният министър Йенс Шпан също се обяви срещу руските действия.

Другата седмица на конгрес в Хамбург един от тримата ще стане председател. Той обаче няма да бъде избран от редовите членове, а от 1000 делегати. Следващият лидер на партията е потенциален кандидат за канцлер на Федералната република.

Кандидатите за наследници на Меркел представят програмите си

Кандидатите за наследници на Меркел представят програмите си

В Берлин, тази вечер ще се състои последната от общо осем регионални конференции, на които кандидатите за председател на най-голямата европейска парти...