Игуменът на Рилския манастир призова да бъдат предприети спешни мерки за ремонт на пътя до Светата обител. От няколко месеца едно от пътните платна е преградено от опасни свлачища и движението в този участък се осъществява само в едната лента. Това е единственият път до Светата обител и по него ежедневно преминават десетки туристи от цял свят.

Рилски Манастир, Рила

На 15 август, когато православната ни църква отбелязва големия християнски празник Успение Богородично, в Рилската обител очакват хиляди вярващи. И са притеснени как огромният поток от автомобили ще премине през изключително опасните свлачищни участъци.

Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилския манастир: Вече 4-и месец не се взимат никакви мерки. Ние считаме, че сигнализацията, която е поставена, не е достатъчна, не е ефективна.

Свлачищата се намират на завой и от двете страни на пътя няма видимост. Според игумена на манастира трябва да бъде поставена светофарна уредба, както и да дежурят служители на Пътна полиция.

Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилския манастир: Свлачището може всеки ден да се повтори с по-големи мащаби, а най-учудващото е, че няма и органи на КАТ.

Свлачищата на пътя плашат и идващите тук миряни.

Стоян Марчев: Как е надвесено. Ние сутринта минахме с голям страх. И затуй трябва да се предприеме нещо, щото то е опасно.

От Агенция "Пътна инфраструктура" казаха, че досега не са предприети дейности за отстраняване на свлеклите се земни маси заради продължителните валежи.

инж. Боян Илиев, Областно пътно управление - Кюстендил: След 18 август ще започнат незабавни действия за обрушване на разхлабените скални късове, които са потенциално опасни, след което пътния откос ще бъде обезопасен със стоманени предпазни мрежи.

Според инж. Илиев светофарна уредба в проблемния участък би затруднила движението, тъй като транспортният поток е неритмичен. Затова в предстоящите празнични дни трафикът ще се регулира от служители на Пътна полиция.