Граждани и неправителствени организации, поискаха незабавно да се създаде Държавна агенция за безопасно движение по пътищата, за да се сложи край на агресията и безнаказаността. Шествие в знак на съпричастност към всички български семейства, загубили близки или пострадали при пътнотранспортни произшествия премина по ул. "Раковска " и завърши преди минути пред Министерския съвет. На специална дискусия по-рано през деня органозациите представиха законопроекта, който утре ще внесат в Министерски съвет.

Войната по пътищата в България продължава вече десетилетия. Периодично се набелязват мерки за ограничаването й, но без резултат. Затова днес гражданите настояха за персонална отговорност. Организациите я виждат единствено в създаването на държавна агенция, която да контролира работата на всички институции ангажирани с пътната безопасност. В момента липсва официална държавна политика, която позволява отговорността на контролните органи да се размива и се наблюдава една колективна безотговорност. Това предложение подкрепя усилията на БНТ2, която от миналата година настоява институциите да намерят начин да спрат гонките по улиците и да се пресече практиката зад волана да се качват водачи без книжки. Георги Кардашев е един от инициаторите за създаването на агенцията.

Георги Кардашев, Сдружение "Мрежа за инициативи и решения": Тя ще съумее да събере на едно място отговорните органи, които се грижат за изграждането на пътищата, налагането на контрол над водачите, които управляват моторни провезни средства, както и за налагане на глоби и събиране на глоби от това.

Според Кардашев вина за инцидентите по пътищата не е само несъобразената скорост. Дава пример с други европейски страни където няма ограничение на скоростта по магистралите, но няма и толкова смъртни случаи колкото у нас.

Георги Кардашев: Най-абсурдното е, че когато се случи пътно-транспортно произшествие винаги обвиняваме водачите, че са карали с несъобразена скорост, а всъщност не анализираме това, че самото състояние на пътя, който е довел до тази катастрофа е бил в лошо състояние.

Според председателя на Сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност „ Димитър Ганев създаването на агенцията може да се се издържа от фонда за безопасност на движението.

Утре се очаква законопроектът на неправителствените организации да бъде разгледан на заседание на Министерски съвет.