Точно в 7 часа и 24 минути настъпи астрономическото лято. Днес е и най-дългият ден в годината, който е с продължителност 15 часа и 19 минути. Рано тази сутрин с древен тракийски ритуал стотици хора от цялата страна посрещнаха слънцето в най-дългия ден от годината на скалното светилище Зайчи връх над тракийския и античен град Кабиле.

Ямбол

За поредна година хора от цялата страна се стекоха в Тракийския и античен град Кабиле, за да посрещнат Слънцето.

- Уникално е усещането, просто чувстваш една доброта и положителна енергия.

- Просто впечатляващо е, енергията е много висока. Усещането е невероятно… Погледнете за какво слънце става въпрос.

- Много вълнуващо и наистина преживяване, което за първи път усещам.

За първи път тази година на „Зайчи връх" бе пресъздаден ритуал на повече от 2000 години. Орфическият текст, представен по време на ритуала е превод от старогръцки извори, адаптирани от траколога проф. д-р на историческите науки Валерия Фол.

Проф. дин Валерия Фол, траколог: Слънцето трябва да бъде почитано, да бъде нахранено и да му се направи възлеяние и обреда трябва да свърши с една прегръдка за всички в този ден, защото слънцето носи светлина, радост, живот.

Организатор на събитието по посрещане на слънцето е Регионалния исторически музей и община Ямбол.

Стефан Бакърджиев, директор на РИМ-Ямбол: Решихме да покажем на хората истинския ритуал, който е бил за последен път осъществен тук преди около 2 000 години или всъщност как траките са посрещали слънцето и какви ритуали са съпътствали неговото обожествяване.

Всяка година желаещите да посрещнат слънцето в най-дългия ден от годината на Зайчи връх се увеличават, а ритуала са превръща и в туристическа атракция.