НОВИНИ

Настъпление на талибаните в Сангин

Ожесточени сражения се водят за афганистанския град Сангин. Талибаните твърдят, че са превзели почти всички административни сгради и че под техен контрол са повечето квартали.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:03, 22.12.2015
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Противоречиви са информациите за случващото се в Сангин. Талибаните твърдят, че контролират града. Но за губернатора на провинция Хелманд това е "пълна лъжа". Той все пак потвърди, че се водят сражения.

През последните години Сангин няколко пъти пада в ръцете на талибаните. Градът винаги е бил определян от коалиционните сили като "сложен" заради наркопроизводството там и заради разногласията между отделните племена.

В района на Сангин са изпратени допълнителни афганистански части. Великобритания също изпрати свои военни, които ще бъдат в ролята на съветници.

Хелманд е една от най-размирните провинции в Афганистан. Само през тази година там са били убити над 2 хиляди aфганистански военни.
През последните месеци нападенията на талибаните зачестиха. Вчера терорист-самоубиец атакува с мотоциклет съвместен американо-афганистански патрул близо до военновъздушната база Баграм. Атентаторът уби петима военни и рани шестима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 Секунди
"Новините в 100 Секунди"
КЕВР обсъжда цените на газа
КЕВР обсъжда цените на газа