НОВИНИ

Натеняху: Безумно е мир с палестинците да е условие за добри отношения с ЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху бе чут днес през неизключен микрофон да казва, че е безумно ЕС да се опитва да поставя постигането на мир с палестинците като условие за сближаването между Израел и ЕС, предаде АП. Това се е случило на днешната среща в Будапеща на Нетаняху с премиерите на страните от Вишеградската група - Полша, Словакия, Чехия и Унгария, когато изказването на израелския премиер случайно е било чуто от журналисти.

bnt avatar logo
от БТА/БГНЕС
17:05, 19.07.2017 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света
натеняху безумно мир палестинците условие добри отношения

Нетаняху разкритикува ЕС заради „безумното“ според него становище на съюза, че първо трябва да се реши израелско-палестинският конфликт, а после да се работи за по-тесни търговски връзки.

Бенямин Натеняху, министър-председател на Израел: Това е лудост, това наистина е лудост.

ЕС е единственото обединение на страни в света, което поставя политически условия за развитие на отношенията си с Израел, каза Нетаняху и добави, че Русия, Китай и Индия имат желание да правят бизнес с Израел въпреки политиката. Той освен това заяви, че Израел е поразявал в Сирия „десетки и десетки пъти“ ирански автоколони с оръжие, предназначено за „Хизбула“.

Брюксел многократно е осъждал строителството на еврейски жилища в окупирания Западен бряг, както и атаките срещу неправителствени организации, критични към правителството.

Бенямин Натеняху, министър-председател на Израел: Съществува аномалия, ние често сме критикувани от Западна Европа, често повече от което и да е било друго място по света. Израел е бастион на европейските и западните ценности в сърцето на едно много мрачно място.

Нетаняху направи коментара си след среща с лидерите от Вишеградската четворка – Унгария, Полша, Словакия и Чехия. Премиерът също така похвали четирите държави за това, че се оказали подкрепа на Израел „по няколко повода“ по време на срещи на ЕС. По думите на анализатори Израел търси по-близки връзки с държави, които могат да защитават интересите на страната на международни форуми.

Израелският министър-председател е първият на поста, който посещава Будапеща от падането на комунизма през 1989 г.

От своя страна неговият унгарски колега Виктор Орбан, самият той критик на миграцията на мюсюлмани към Стария континент, определи Нетаняху като „патриот“.

Много от силната еврейска общност в Унгария, която наброява около 100 000 души, обвинява Орбан за това, че не обръща достатъчно внимание на антисемитизма в страната или дори, че го окуражава, ползвайки се от подкрепата на крайното дясно. Въпреки това Нетаняху защити Орбан, настоявайки, че Унгария – като родина на един от основателите на съвременния политически ционизъм Теодор Херцел, е „на първа линия“ в борбата срещу антиционизма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в турското правителство
Промени в турското правителство
Тази година разрешителните за добив на дърва за огрев ще се издават по-рано
Тази година разрешителните за добив на дърва за огрев ще се издават по-рано