НОВИНИ

Натиск срещу Саудитска Арабия заради изчезването на журналист

Саудитска Арабия е подложена на все по-силен международен политически и икономически натиск заради мистериозното изчезване на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул. В обща декларация външните министри на Великобритания, Франция и Германия поискаха от саудитските власти надеждно разследване.Турските власти твърдят, че има видео запис на предполагаемите мъчения и убийството на Хашоги. Президентът на САЩ заплаши най-близкия си арабски съюзник със "сурово наказание", ако това се докаже. Доналд Тръмп обаче не е готов да жертва оръжейните сделки за над 100 милиарда долара с Рияд заради Кашоги.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:28, 14.10.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Над 30 милиарда долара загуби днес саудитската борса след заплахите за санкции срещу Рияд, ако се докаже, че Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул. Журналистът, отявлен критик на кралското семейство, за последен път е видян при влизане в сградата на 2 октомври.

Късно снощи Доналд Тръмп изрази песимизъм.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Надявахме се той да не е бил убит, но може би нещата вече не изглеждат толкова добре.
;

Тръмп очаква съвсем скоро да има достъп до запис на предполагаемите мъчения и убийство на Кашоги. Предполага се, че той е направен от смарт часовника на журналиста, който е бил синхронизиран с неговия телефон, оставен у годеницата му преди Хашоги да влезе в саудитското консулство. Записът е качен в реално време във виртуалното пространство, твърди проправителственият турски вестник "Сабах". Турция призова Саудитска Арабия да започне най-после да съдейства на разследването. Но Рияд реагира само със заплаха за ответни санкции срещу всеки, който му наложи такива.

А Тръмп се обяви против блокиране на оръжейните сделки със саудитците.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ако отменим поръчки за 110 милиарда долара, това ще навреди на нашите работници, предприятия и компании. Това са 500 хиляди работни места. Така ще накажем по-скоро себе си.
;

Остри реакции се очакват в Сената, защото с мотив драстично потъпкване на човешките права други държави, като Русия например, са обект на американски санкции. Финансовият министър Стивън Мнучин не смята да отменя участието си във форума Инициатива за инвестиции в бъдещето, организиран от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман след 2 седмици. Но заради случая с Джамал Хашоги десетки американски и европейски бизнес лидери обявиха, че няма да участват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руската църква готви ответна реакция срещу Вселенската патриаршия
Руската църква готви ответна реакция срещу Вселенската патриаршия
Командирът на ВВС специално пред БНТ: ВВС изпълняват основните си задачи
Командирът на ВВС специално пред БНТ: ВВС изпълняват основните си задачи