НОВИНИ

НАТО: Дори и без територии, "Ислямска държава" остава заплаха

Коалицията срещу "Ислямска държава" (ИД) освободи почти всички територии, завладени от терористите, но ИД остава заплаха, дори и без територия. Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според него държавите от коалицията трябва да решат как да постъпят с джихадистите.

bnt avatar logo
от БТА
11:15, 14.02.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света
нато без територии ислямска държава остава заплаха

Той уточни, че НАТО подкрепя коалицията, но не участва в нейната дейност, освен с предоставените самолети-радари. По повод започналата днес двудневна среща на министрите на отбраната от пакта генералният секретар отбеляза, че се очакват решения за промени в командването на алианса. Предвижда се министрите да одобрят обособяването на отдел за наблюдение на Атлантика, откъдето преминават комуникациите между Северна Америка и Европа. Вторият нов отдел ще съгласува разместването на войски на НАТО в Европа. Очаква се да бъде утвърдено и обособяването на център за операции в интернет.

Министрите от НАТО ще обсъдят първите национални планове за изпълнение на целта вложенията в отбранителни способности да достигнат 2% от БВП до 2024 година. Столтенберг вчера съобщи, че едва 15 от 29-те страни от НАТО изглежда ще бъдат в състояние да постигнат навреме тази цел. Докладите показват значителен напредък, но остава още много работа, поясни той.

Тази вечер ще бъде обсъдено сътрудничеството в областта на отбраната между НАТО и ЕС. Столтенберг коментира, че целта е двете организации да се допълват, както и че ЕС не може да замести НАТО в областта на сигурността.

В отговор на въпрос генералният секретар уточни, че Украйна първо трябва да приложи необходимите реформи, преди да поиска да се присъедини към НАТО. Оказваме на Киев голяма политическа подкрепа, сега е време за реформи и когато те напреднат, ще оценим възможността за кандидатстване, посочи Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийство и самоубийство - водещата версия на полицията по случая в Пампорово
Убийство и самоубийство - водещата версия на полицията по случая в Пампорово
САЩ започват да строят посолство за 943 млн. долара в Мексико
САЩ започват да строят посолство за 943 млн. долара в Мексико