НОВИНИ

НАТО и ЕС подкрепиха държавите, обвинили Русия в кибератаки

В съвместна декларация председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховният представител на Европейският съюз по външна политика и сигурност Федерика Могерини осъдиха остро опита за кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните от НАТО застават зад решението на Холандия и Великобритания да посочат Русия като виновна.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:43, 04.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Съветският дух е жив в Русия и атаката в Солсбъри и опитът за кибернападение срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага го доказват". Това каза днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Брюксел осъди действията на Москва, които подкопават международното право и международните институции.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: От името на Европейския съюз искам да остро да осъдя тази атака и да изразя пълната си солидарност с тези, които са засегнати от нея. Ще включа въпроса за киберсигурността в дневния ред на следващата среща на върха на европейските лидери.
;

Йенс Столтенберг заяви днес сред срещата на военните министри от Пакта, че нападението е било обезвредено, благодарение на усилията на холандските и британските служби.

Йенс Столтенбер - генерален секретар на НАТО: Русия трябва спре с безразсъдното си поведение, включително използването на сила срещу своите съседи, опитите за намеса в изборни процеси и разпространението на дезинформация.

Според Столтенбертг НАТО е в състояние да възпрепяства подобни атаки, но е тревожен фактът, че Москва години наред действа по този начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община отговори на критиките за ремонта на центъра на София
Столичната община отговори на критиките за ремонта на центъра на София
Холандия, Великобритания и Австралия с обвинения срещу Русия за кибератаки
Холандия, Великобритания и Австралия с обвинения срещу Русия за кибератаки