Над 70 000 души са напуснали домовете си в Североизточна Сирия, прогонени от артилерийския обстрел и въздушните удари на Турция срещу местните кюрдски сили, съобщи ООН. На третия ден от операцията "Извор на мира" Анкара съобщи за над 340 убити кюрдски бойци. НАТО и Русия призоваха Турция към сдържаност. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи да посредничи за мир, а руският президент Владимир Путин изрази опасения от съживяване на "Ислямска държава".

Турция продължава да увеличава живата сила и бойната си техника в кюрдските територии на сирийска територия. На най-интензивен обстрел днес са подложени позиции на Отрядите за народна самоотбрана на кюрдите в пограничните градове Рас ал Айн и Тал Абиад. Жителите им масово мигрират към вътрешността на Сирия.

Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците: Десетки хиляди бягат от ескалацията на военните действия. Животът на стотици хиляди е застрашен.

Към хора от критики към Турция днес се присъедини и НАТО. Анкара обаче отвърна с недоволство от нежеланието на съюзниците ѝ да признаят кюрдските сили в Сирия за терористи.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Споделих сериозната си тревога, че тази операция увеличава риска за още по-голяма дестабилизация на региона и ще доведе до много човешко страдание. Разбирам, че Турция трябва да брани интересите си, но очаквам сдържаност от нея.
Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: Не е достатъчно да кажеш, че разбираш, че Турция трябва да брани интересите си. Искаме истинска солидарност.

Такава обаче Турция явно няма да получи от Съединените щати. Напротив - републиканците в Конгреса настояват за икономически санкции. Президентът обаче предпочита друг подход.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Може и да посредничим. Надявам се да можем да посредничим.

Руският президент пък предупреди, че под турски огън кюрдите изоставят без охрана лагерите с хиляди бойци от иначе разгромената "Ислямска държава".

Владимир Путин, президент на Русия: Аз не съм сигурен дали турската армия ще може бързо да вземе нещата под контрол.

Русия е готова да посредничи за помирение между кюрдите и властите в Дамаск.