НОВИНИ

НАТО изпрати условията за членството на Македония в алианса

Правителството на Македония прие препоръките на НАТО, които трябва да се изпълнят за период от 18 месеца, съобщават скопските вестници. Македония трябва да изпълни голям брой политически и икономически условия, както и условия в областта на сигурността и съдебната система, пише скопският вестник "Вечер".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:12, 21.08.2018
Чете се за: 01:08 мин.
По света
нато изпрати условията членството македония алианса

Вестникът отбелязва, че успехите на страната трябва да бъдат увенчани до края на април 2020 година. В документа, който е изпратен до институциите, за всички министерства има много задачи, но тяхната координация ще се извършва от страна на Координационен съвет на правителствено и министерско ниво, който се очаква да бъде създаден на заседание на изпълнителната власт в следващите дни, пише вестник "Вечер".

В документа, изпратен от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, сред политическите условия, които трябва да бъдат изпълнени, е посочено, че страната трябва да продължи реформите в съдебната система и да се бори с корупцията и организираната престъпност, включително и на най-високо равнище. Посочва се, че трябва да се увеличат усилията за изграждане на функционално мултиетническо общество, основано на пълна реализация на Охридския рамков договор. В упътването на НАТО се казва, че трябва да бъдат изпълнени всички предписани вътрешни процедури по отношение на договора за решаване на въпроса с името, което е условие за завършване на процеса на присъединяване. Също така се настоява да се осигури по-голяма отчетност и съответен надзор над разузнавателните служби и службите за сигурност, пише скопският вестник "Вечер".

Вестник "Нова Македония" съобщава, че сдруженията, които са против референдума за името на страната, са поискали пари от държавата за кампанията "Македония бойкотира". Но дори държавата да не осигури средства за тези 28 сдружения, те ще отделят свои пари за пропаганда против референдума. Решени сме да бойкотираме, ако правителството не даде средства, ние ще се оправим някак си, но във всеки случай очакваме да се следва примерът на развитите демокрации, в които всеки има еднакво право да изразява своите идеи, заяви Солза Гърчева от Глас за Македония.

Общественият интерес на Република Македония е да членува в международни организации, но не в ЕС и НАТО, а в някои други. Ние като кризисен щаб настояваме за финансови средства точно толкова, колкото правителството ще отдели за своята кампания за референдума, нито за денар повече, заяви Янко Бачев, председател на Единна Македония. Според него кампанията на правителството за предстоящия референдум е пълна лъжа и не е вярно, че влизането на Македония в НАТО и ЕС е в интерес на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броят на мигрантите на гръцкия остров Лесбос отново надхвърли 10 000
Броят на мигрантите на гръцкия остров Лесбос отново надхвърли 10 000
Отвъд границите: Невена Рахнева и няколкото причини за пътуване
"Отвъд границите": Невена Рахнева и няколкото причини за пътуване