НОВИНИ

НАТО обмисля да увеличи военното си присъствие в Афганистан

НАТО обмисля да увеличи числеността на войниците си в Афганистан, където те помагат на местните сили в борбата им срещу ислямистките бунтовници, заяви за германския вестник "Велт ам зонтаг" генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:53, 30.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света
нато обмисля увеличи военното присъствие афганистан

Поради влошаването на положението със сигурността НАТО проучва увеличаване на числеността на мисията си "Решителна подкрепа", каза Столтенберг.

Алиансът ще вземе решение до края на юни за евентуално увеличение на числеността на мисията си и удължаване на мандата ѝ, който сега се подновява всяка година, уточни той.

През февруари командващият силите на НАТО и САЩ в Афганистан генерал Джон Никълсън заяви, че на силите на алианса са нужни "още няколко хиляди" войници, за да изпълняват мисията си с афганистанските сили.

НАТО официално приключи бойната си мисия в Афганистан в края на 2014 г. и остави там само около 13 300 души, над половината от които са американци, за да обучават и съветват афганистанските сили за сигурност. Талибаните обаче извършват все повече нападения, които водят до растящ брой загуби сред силите за сигурност и цивилното население.

Миналата седмица талибани с афганистански военни униформи убиха най-малко 135 войници в база в Северен Афганистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима са задържани за безредиците в Скопие от четвъртък
Петима са задържани за безредиците в Скопие от четвъртък
Ангела Меркел пристигна на посещение в Саудитска Арабия
Ангела Меркел пристигна на посещение в Саудитска Арабия