НОВИНИ

НАТО обяви издигането на отношенията с ЕС на ново равнище

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отношенията на пакта и ЕС се издигат на ново равнище. Той направи тази оценка на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини след днешното заседание на външните министри от алианса.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
23:10, 05.12.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
нато обяви издигането отношенията ново равнище

Столтенберг съобщи, че ЕС и НАТО днес са утвърдили допълнителни мерки за сътрудничество. Новите мерки засягат устойчивостта на инфраструктурата, борбата с тероризма и мястото на жените в отбраната. Генералният секретар поясни, че пактът се нуждае от сигурност на пътната и железопътната инфрасктруктура в Европа, за да може да разгръща силите си своевременно. Той добави, че засега съществуват трудности при прекосяването на границите от бюрократично естество.

Генералният секретар уточни, че държавите от закрития Варшавски договор не отговарят на изискванията на алианса за транспортна инфраструктура. По неговите думи частните транспортни системи в Европа трябва да бъдат на разположение на НАТО при необходимост, включително превозните им средства - самолети, кораби, автобуси и камиони.

В областта на борбата с тероризма пактът и ЕС ще задълбочат обмена на данни. Двете организации ще въведат еднакви изисквания и приоритети, отбранителните им сили ще бъдат на общо разположение, а държави извън ЕС ще могат да разгръщат войските си на европейска земя, съобщи Столтенберг. В НАТО имаме различни интереси, но винаги сме единни в ценностите като чл. 5 от Вашингтонския договор, коментира генералният секретар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БМЧК отбеляза международния ден на доброволеца
БМЧК отбеляза международния ден на доброволеца
В Референдум: оценката за лекарствената политика е ниска
В "Референдум": оценката за лекарствената политика е ниска