НОВИНИ

НАТО одобри всеобхватен пакет в подкрепа на Украйна

НАТО одобри всеобхватен пакет за подкрепа на Украйна в последния ден от срещата на министрите на отбраната в Брюксел. Пакетът включва съветници за украинските въоръжени сили, лечение на ранени войници, реформа на украинския отбранителен сектор. Украйна може да се включи и в мерките по охрана на Черноморския регион заедно с Румъния, България и Турция, и в многонационалната бригада, която ще бъде разположена в Румъния, заяви украинският министър на отбраната.

Александър Марков
от Александър Марков
20:18, 15.06.2016
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Експертна помощ в разчистването на мини, лечение на ранени войници, ноу-хау за киберзащита, подкрепа в реформата и модернизацията на отбранителния сектор на Украйна до 2020 г. За това се договориха министрите на отбраната на комисията НАТО - Украйна, обяви Йенс Столтенберг. НАТО ще защитава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подчерта той и изрази безпокойство от внезапните руски учения в Западния военен окръг.

Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО: Получаваме нови и нови сведения за внезапни учения от руска страна по границата и това се повтаря от доста време. Една от последиците е подкопаване на предсказуемостта и прозрачността по отношение военните действия, както е разписано във Виенския документ.

Документът на ОССЕ от 2011 за укрепване на доверието и сигурността. От началото на годината нарушенията на спирането на огъня/ примирието в Украйна са над 7000. Украинската армия е отговорила на 300 от тях, уточни украинският министър на отбраната Степан Полторак. Полторак и Столтенберг изразиха притеснение от внезапните учения в Западния окръг в Русия и натрупването на въоръжение в Крим.

Степан Полторак, министър на отбраната на Украйна: Има значително натрупване на руски въоръжение сили в Западна Русия. В Ростов скоро бяха изпратени 3 нови дивизии. Има придвижване на персонал и изграждане на инфраструктура за тренировки в Крим. Черноморският флот също увеличи числеността си - изпратени са 3 нови руски кораба и 7 подводници, както и крилати ракети с обсег до 20 000 км.

Полторак не изключва възможността Украйна да се включи в мерките по охрана на Черноморския регион.

Степан Полторак, министър на отбраната на Украйна: Обсъждахме тази възможност. По принцип сме готови да се включим в мерките за подсилване сигурността на Черноморския регион заедно с Румъния, България и Турция, както и да се включим в многонационалната бригада в Румъния.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев обобщи, че срещата на министрите в Брюксел е подчертала решимостта на НАТО да застане зад всяка страна-членка, която изпадне в зависимост или има проблем със запазване на териториалната си цялост и независимост.Николай Ненчев приветства Пакета в помощ на Украйна.

Николай Ненчев, министър на отбраната: Ние също имаме подобни инициативи. Имаме доверителен фонд с решение на МС, който има за цел да долекува и да извършва рехабилитация на украински войници, пострадали във военни действия. Нещо, което извършваме вече повече от година в рамките на този мандат. Призовах част от колегите да проявят по-голяма съпричастност, защото фондът е фонд в рамките на НАТО, който е отворен и всяка страна-членка може да направи своите вноски. Имаме нужда от това.

Министърът на отбраната заяви още, че в двустранна среща Гърция е заявила готовност да подкрепи евентуална инициатива по пресичане на незаконната миграция в акваторията на Черно море, след като мисията на НАТО в Егейско дава добри резултати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официална визита на румънския президент Клаус Йоханис в България
Официална визита на румънския президент Клаус Йоханис в България
Подлезът на гарата в Русе продължава да се руши
Подлезът на гарата в Русе продължава да се руши