НОВИНИ

​НАТО призова Русия да се върне към ракетния договор

НАТО за пореден път призова Русия да се върне към спазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Утре и в четвъртък министрите на отбраната на Алианса се събират в Брюксел и една от темите ще бъде напрежението между Вашингтон и Москва. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт заяви днес, че НАТО вече се готви за "свят с повече руски ракети".

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:07, 12.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

От 1 февруари тече шестмесечният срок, който Вашингтон даде на Москва да започне отново да спазва ключовото ракетно споразумение от 1987 година. Йенс Столтенберт припомни днес, че съюзниците подкрепят решението на Америка и се надяват Русия да се възползва от този последен шанс.

Един от доводите на Москва да спре да спазва договора е, че през годините след подписването му други държави също са разработили ракети със среден обсег. Столтенберг коментира днес, че е възможно в бъдеще страни като Китай, Иран, Индия и Пакистан също да бъдат обхванати от подобен договор. Но първо трябва да бъде спасено настоящото споразумение между Вашингтон и Москва.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: "Има реална опасност от прекратяване на споразумението и това е причината да продължаваме да призоваваме Русия да се върне в договора по време на шестмесечения период. Руснаците все още могат да го направят и това ще е от голямо значение за всички нас".

Столтенберт припомни, че противоракетният щит в Румъния не разполага с нападателни ракети. Според него военните министри от пакта ще обсъдят през следващите дни и стъпките, който НАТО ще предприеме в подготовката си за свят с повече руски ракети. Министрите ще направят анализ и на увеличаването на разходите за отбрана. Столтенберг напомни, че след Брекзит 80 процента от разходите на Пакта ще се поемат от страни извън ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждането на нови касови апарати ще се отрази върху цената на горивата
Въвеждането на нови касови апарати ще се отрази върху цената на горивата
В САЩ постигнаха споразумение за финансиране на правителството
В САЩ постигнаха споразумение за финансиране на правителството